Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slopa alkoholmonopolet och sovjetliknande köer

Systembolaget är stängt under midsommarhelgen. I stället tvingas medborgarna förhålla sig till det förlegade, statliga förmynderiet, skriver Matilda Ekeblad.
Foto: iStockphoto
Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF.

Alkoholmonopolet har spelat ut sin roll. Det är häpnadsväckande att vuxna människor inte är betrodda att själva få bestämma över när och var de köper öl, vin och sprit. Förmynderiet måste få ett slut, skriver MUF:s ordförande Matilda Ekeblad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I dag är det midsommarafton. Den dag då vi umgås med vänner och familj för att fira in sommaren, dansa kring midsommarstången och samlas kring bord med god mat och dryck. En sommarhögtid som präglas av glädje, men också en stor portion stress. Stress över att inte hinna stå i de sovjetliknande köerna till Systembolaget för att få kall öl och nubbe till midsommar och har man riktigt otur så är allt slut när man väl har tagit sig in i butiken. Svenska staten måste sluta omyndigförklara vuxna människor. Det är hög tid att slopa alkoholmonopolet. 

Systembolaget är stängt under midsommarhelgen. Det betyder att det krävs noggrann planering om man vill ha alkohol till midsommar. Det eftersom man i Sverige, till skillnad från i många andra länder, inte kan köpa alkohol i sin matbutik eller hos granngården. I stället tvingas medborgarna förhålla sig till det förlegade, statliga förmynderiet. 

Bedriver ovetenskapliga kampanjer

På grund av Systembolagets monopol tvingas medborgarna att spendera sina pengar hos dem ifall de vill ha en nubbe till sillen eller en öl till färskpotatisen. Varje år lägger svenskarna tiotals miljarder kronor hos Systembolaget. Åtskilliga miljoner av dessa används sedan av Systembolaget för att bedriva kampanjer där de utan vetenskaplig grund försöker motivera sin egen existens och sitt omyndigförklarande av vuxna medborgare.

Erfarenheter från andra länder visar att avreglering av alkoholmonopol bara påverkat konsumtionen marginellt eller inte alls.

De påstår ofta att en avreglering av monopolet skulle öka alkoholkonsumtionen. Systembolaget menar till exempel i deras rapport från 2017 att alkoholkonsumtionen skulle öka med mellan 20–31 procent om Systembolaget avskaffades. Det har dock inget empiriskt stöd utan är snarare ett resultat av godtyckliga antaganden om vad som kommer ske om den restriktiva alkoholpolitiken försvinner och alkoholmarknaden släpps fri, enligt nationalekonomen David Sundén.

Fri marknad ökar inte drickandet

Snarare visar rapporten ”Synd och skatt”, från statens egna analysorgan ESO, att alkoholmonopolet inte leder till minskad alkoholkonsumtion och att erfarenheter från andra länder visar att avreglering av alkoholmonopol bara påverkat konsumtionen marginellt eller inte alls när marknaden släpps fri. I till exempel provinserna Quebec och Alberta i Kanada ledde inte avregleringar av alkoholmonopolet till någon ökning av alkoholkonsumtionen och samma trend har påvisats i flera amerikanska delstater. Att alkoholkonsumtionen i Sverige är lägre än i andra länder beror snarare på att alkoholpriserna är väsentligt högre här jämfört med i andra länder. 

Sverige är unikt restriktivt bland EU-länderna. Endast Sverige och Finland har alkoholmonopol och Sverige är det enda land där det inte går att köpa öl i livsmedelsbutiker eller vin på granngården. 

En viktig frihetsfråga

Systembolaget är en kvarleva från en svunnen tid. Alkoholmonopolet har spelat ut sin roll. Det är häpnadsväckande att vuxna människor inte är betrodda att själva få bestämma över när och var de köper alkohol. Förmynderiet måste få ett slut. Det är dags att Sverige tar efter andra EU-länder, tillåter gårdsförsäljning och försäljning av alkohol över 3,5 procent i livsmedelsbutiker. Midsommar ska inte kräva planering in i minsta detalj. Det är en frihetsfråga. Slopa monopolet, låt folk köpa alkohol även på midsommar.


Av Matilda Ekeblad

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

0