Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Slöjtvång i förskolan är religiöst förtryck

Vi vet att för en del av dessa flickor kommer kraven sedan att bli hårdare och hårdare, skriver Liberalernas Lotta Edholm och Helene Odenjung. Arkivbild.
Foto: Shutterstock
Helene Odenjung är oppositionsråd i Göteborg och förste vice ordförande i Liberalerna.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Lotta Edholm (L) är oppositionsborgarråd i Stockholm.
Foto: LENA LARSSON

Liberalerna Lotta Edholm och Helene Odenjung reagerar på GP:s granskning, som visade att 27 av 40 förskolor upprätthåller föräldrarnas krav på slöja:

"Samhället måste skicka en mycket skarp signal om att flickornas frihet spelar roll."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FÖRSKOLA. Förskolebarn som filmas av läraren för att föräldrarna ska veta att flickan har slöjan på sig. Förskolor och skolor som, kanske av välvilja, är beredda att hjälpa föräldrarna att se till att barnen följer familjens klädregler för flickor. Göteborgs-Postens granskning (betalvägg) av 40 kommunala förskolor i Göteborg, Stockholm och Malmö visar att en majoritet, 27 av 40 granskade kommunala förskolor, kan tänka sig att kontrollera, tillrättavisa och tvinga på barn slöja.

Att förskolor i Sverige hjälper föräldrarna att se till att småflickor har på sig slöja går i direkt konflikt med den jämställdhetskamp som liberaler och andra demokrater har drivit i över 100 år. Det här är förskolor som är beredda att hjälpa föräldrarna att se till att barnen följer familjens regler om hur flickor ska klä sig och agera. Nu måste samhällets ställningstagande för varje barns frihet vara glasklart.

Skolan ska inte upprätthålla religiösa symboler

En del förskollärare upplever att man vill anstränga sig för att möta föräldrarnas krav, kanske av någon slags servicevilja. Så låt oss vara extremt tydliga.

Förskolan och skolan i Sverige är ickekonfessionell. Slöjan är ett religiöst uttryck och det kan aldrig vara skolans roll att upprätthålla sådana symboler. Både skollag och läroplan utgår från individens frihet och integritet samt från att jämställdhet ska genomsyra hela verksamheten. Att förskolor upprätthåller slöjanvändning på små barn är att från samhällets sida upprätthålla en könsåtskillnad mellan pojkar och flickor.


LÄS MER: Förbjud slöja på alla flickor i grundskolan 


Slöjtvång skickar helt fel signaler till barnen

Om samhällsinstitutioner som skolan börjar acceptera krav på könsåtskillnad eller särbehandling på grund av kön, då blir signalen till barnen att omvärlden accepterar att deras valmöjligheter är mindre än andras. Att även skolan tycker att den ena flickan ska ha på sig slöjan, medan den andra flickan slipper. Vi ska inte acceptera att individers fri- och rättigheter naggas i kanten. Alla barns rättigheter spelar roll.

Vi vet att för en del av dessa flickor kommer kraven sedan att bli hårdare och hårdare; ingen simundervisning med pojkar, diktat om korrekt klädsel och uppförande, ingen möjlighet att fritt välja partner, starka förväntningar om inom vilka moraliska regler vuxenlivet ska levas.

Än mer bekymrade blir vi när vi ser hur ansvariga politiker inom Socialdemokraterna i Stockholm och Göteborg bemöter resultatet med förvåning, eller med andra bortförklaringar som att det är skolsystemet i sig som skapat dessa problem. I både Göteborg och Stockholm har signalerna om att flickor och pojkars frihet begränsas varit många under lång tid. Därför har Liberalerna drivit frågan hårt. I Stockholm verkar man inte ens se problemet utan skyller ifrån sig på "skolsystemet". Det duger inte. Därför tillskriver vi nu Skolinspektionen för att be dem att granska hur väl kommunerna lever upp till skollagen.

Hjälp förskolecheferna att stå upp mot föräldratrycket

Vi vet att för en del av dessa flickor kommer kraven sedan att bli hårdare och hårdare; ingen simundervisning med pojkar, diktat om korrekt klädsel och uppförande, ingen möjlighet att fritt välja partner, starka förväntningar om inom vilka moraliska regler vuxenlivet ska levas. Samhället måste skicka en mycket skarp signal om att deras frihet spelar roll. Att det finns vägar till friheten. Förskolechefer måste stöttas i hur de ska bemöta föräldrarna – inte ge efter för föräldrarnas tryck.


LÄS MER: Förbjud burka och niqab i offentlig verksamhet 


Det borde inte råda någon tvekan om vilken som är Sveriges största jämställdhetskamp. Sverige är ett av världens mest jämställda och fria länder och vi har vunnit många strider för att komma hit. Folk som kommer till Sverige från andra länder och kulturer ska inte uppleva det religiösa förtryck som de flydde ifrån. Och barn med framtiden framför sig ska ges frihet att växa till att bli självständiga individer. Vi kommer aldrig acceptera att skolan blir det religiösa förtrycket förlängda arm.


Av Lotta Edholm (L) 

Oppositionsborgarråd i Stockholm och biträdande skolpolitisk talesperson

Helene Odenjung (L) 

Oppositionsråd i Göteborg och förste vice ordförande i Liberalerna