Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Släpp taget om Åkesson, Sjöstedt – för Sveriges skull

Annie Lööf: ”Utgår från att Stefan Löfven följer det vi kommit överens om”. Såhär lät det från C-ledaren 1 oktober.
Jonas Sjöstedt får lägga ner sitt politiska spel nu, menar Centertopparna.Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Annie Lööf (C), partiledare.Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Martin Ådahl (C), arbetsmarknadspolitisk talesperson.Foto: PRESSBILD

Framtiden för las och svensk arbetsmarknad är alldeles för viktig för att kidnappas i Vänsterpartiets politiska spel. 

Det är dags för Jonas Sjöstedt att släppa Jimmie Åkessons hand och lägga de röda pamfletterna åt sidan, skriver Annie Lööf och Martin Ådahl (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Svensk arbetsmarknad behöver moderniseras och ta steget in i 2000-talet. Arbetsrätten är fortfarande utformad efter hur arbetsmarknaden såg ut för 50 år sedan, då svenskt näringsliv var betydligt mer dominerat av ett fåtal större industriföretag. Dagens ekonomi är mycket mer global och snabbrörlig. I dag skapas fyra av fem nya jobb i småföretag, som behöver ha ökad flexibilitet och lägre kostnader för att kunna anställa, i synnerhet för att våga anställa de som är mest utsatta på arbetsmarknaden.  

Att modernisera arbetsrätten handlar om just detta. Att våra företag, i synnerhet de små företagen, ska ha tryggheten att våga anställa, även i tider av kris och oro. Att företagen kan behålla den kompetens som gör att företaget kan utvecklas och överleva. 

Fler unga ska få chansen

Men det handlar också om att stärka anställdas ställning, deras möjligheter till personlig utveckling. Om att värdera erfarenhet och kompetens högre än vad vi gör i dag, göra det möjligt att lättare ställa om mitt i arbetslivet och ge den anställde ökade möjligheter att utvecklas. Det handlar också om att ge fler unga en chans till sitt första jobb. 

Jonas Sjöstedt eldar upp sig över en utredning som han antingen inte har läst eller inte förstått.

Coronakrisen har slagit ned som ett blixtnedslag i svensk ekonomi och vänt upp och ner på arbetsmarknaden. Det visar både hur viktigt det är för småföretag att våga anställa, trots att läget är mycket osäkert, och på behovet av att alla får kompetensutveckling så att man får nya chanser när världen förändras snabbt. 

Sjöstedt eldar upp sig ännu en gång

Just detta är värt att komma ihåg när Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt eldar upp sig över en utredning som han antingen inte har läst eller inte förstått. För den las-utredning som kom i somras är gedigen, klok och balanserad, författad av landets främsta experter, utifrån noggrant avvägda direktiv. Den föreslår reformer som är helt avgörande för att få i gång jobbskapandet igen och för de anställdas trygghet.

Expertutredningen föreslår inte någon nedmontering av tryggheten, tvärtom. Den lagstiftning som skyddar mot godtycke i uppsägningar finns kvar. Det starka skyddet mot diskriminering finns kvar. Saklig grund för uppsägning finns kvar. Utredningen föreslår i stället en rätt till kompetensutveckling, högre skadestånd om man blivit felaktigt uppsagd, och snabbare rätt till fast anställning om man arbetar visstid. Nogsamt balanserade förslag som är bra för tryggheten på svensk arbetsmarknad. 

En hel generation riskerar utanförskap

Framförallt tar den viktiga steg på vägen för att underlätta för de allra mest utsatta på arbetsmarknaden i dag: alla de som står utanför i arbetslöshet. 100 000 unga har blivit arbetslösa under coronakrisen. I värsta fall står vi med en hel ungdomsgeneration i utanförskap. 

Dagens turordningsregler och de höga kostnaderna för uppsägning gör att las skapat en mur runt arbetsmarknaden för de som behöver komma in i jobb, eftersom företagen inte vågar anställa. Samtidigt är det många människor i krisen som inte fått chansen att bli rustade med utbildning och nya kompetenser för att ha möjligheten att byta jobb. Det visar hur dagens system inte fungerar för den enskilde, utan snarare bidrar till otrygghet.

Föråldrade regler

Vi hoppas och förväntar oss att arbetsmarknadens parter snarast tar möjligheten de har att själva utforma denna modernisering. Men om de till slut inte heller denna gång orkar ta frågan in i mål kan vi inte passivt se på när föråldrade regler ökar tudelningen på arbetsmarknaden och slår mot våra mindre företag. När en hel generation unga riskerar att möta vuxenlivet som arbetslösa. 

Inse att vi behöver modernisera och förbättra svensk arbetsmarknad om vi ska ta Sverige framåt.

Ansvaret för att förändra detta vilar på oss alla. Det är därför expertutredningen om las ska genomföras, i enlighet med januariavtalet, om parterna inte klarar av att komma överens. Efter årtionden av misslyckanden går det inte att vänta längre.

Ett politiskt spel av V och SD

Framtiden för våra unga, våra företag och svensk arbetsmarknad är alldeles för viktig för att kidnappas i det politiska spel som Vänsterpartiet nu, med benäget bistånd från Sverigedemokraterna, ägnar sig åt. Jonas Sjöstedt, det är dags att släppa Jimmie Åkessons hand, lägga de röda pamfletterna åt sidan och inse att vi behöver modernisera och förbättra svensk arbetsmarknad om vi ska ta Sverige framåt.

 

Av Annie Lööf

Partiledare (C)

Martin Ådahl

Arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)