DEBATT | VÅRD. Häromdagen meddelade regeringen att man vill lagstifta om att den förälder som inte är gravid – i regel en pappa – också skall få rätt att ta ut ledigt för att gå till Mödravårdscentral. I ett uttalande säger socialminister Annika Strandhäll (S):
"När man väntar barn är det ofta regelbundna kontroller hos mödravården. Det är ett bra sätt att förbereda sig för föräldraskapet och känns många gånger viktigt för båda föräldrarna. Nu gör vi det lättare för papporna att följa med".
Visst kan det vara bra att pappor för större möjlighet att följa med till MVC. Men inte för att "förbereda sig för föräldraskapet”" utan för att de behövs som stöd för den person i vars kropp det växer ett barn. Den person som är patient och behöver den medicinska övervakning som mödravård primärt handlar om.

Par som säger "vi är gravida" är inte härliga
Det finns de som tycker att det låter jämställt och härligt att som par säga att "vi är gravida". Det är inte ett dugg härligt. Män är inte gravida. Att påstå något sådant är att gravt förminska de risker en kvinna utsätter sig för under havandeskap. När män gråter floder (till exempel i SVT Väst 24/5) över att de inte blir tillräckligt bekräftade inom mödravården och menar att det är ett problem att barnmorskan primärt vänder sig till kvinnan, är det rentav oförskämt.
Är det verkligen så svårt att finna sig i att kvinnor för en gångs skull står i centrum? Att barnmorskan faktiskt helt rimligt har fokus på den som riskerar att drabbas av preeklampsi, proppar eller graviditetsdiabetes?
Män bör visa respekt för den enorma ansträngning som barnafödande är genom att inte kräva att bli daddade av barnmorskan eller köra grabbkväll med fotboll och bröl på BB.
Samtidigt som det pågår ett arbete att förvandla de medicinska kontrollerna på MVC till ett mysigt jämställt samkväm, har också BB-avdelningar över hela landet byggts omför att erbjuda plats för pappor. För pappor får ju minsann också barn. Så det så.
Återigen, visst kan jag se det goda i att män kan stanna kvar på BB för att stödja sina partners och vara nära sitt barn. De flesta kvinnor vill också ha det så. Men det går inte att blunda för att det som en gång var en trygg kvinnovärld invaderats av män som skall pinka in sitt nyblivna faderskap.
Rena grabbkvällen väntade i tv-rummet
När jag fött mitt andra barn och på kvällen ensam gick ut på BB-avdelningen för att se på tv en stund (pappan till bebisen var hemma med vår tvååring) möttes jag av en soffa full av manspreadande snubbar som kollade sport och bondade. Att som nyförlöst med en bebis vid bröstet, i kläder fläckade av mjölk och blod slå sig ned bland grabbgänget kändes inte som ett alternativ.
Liknande situationer upprepades när mitt tredje barn föddes några år senare. Överallt fanns de. Snubbarna som gled runt i kallingar och morgonrock och självsäkert tog plats på BB, medan kvinnorna höll sig på rummen eller smög längs väggarna.
När jag pratar med andra mammor är det många som har liknande erfarenheter. Det är tydligt att det på BB inte längre finns plats för de samtal, samförstånd och utbyte av erfarenheter och råd kvinnor emellan som tidigare varit en självklarhet. Det är sorgligt, men kanske bara att acceptera eftersom mäns närvaro på BB också fört gott med sig. Vad vi däremot inte bör acceptera är när män tar, och kräver, så mycket plats på MVC eller BB att det drabbar kvinnor.
Så länge män inte föder barn borde de hålla låg profil
Jag brinner för jämställdhet. Men så länge som män inte bär barn i sin kropp, föder barn och ammar barn bör de ha vett att hålla låg profil inom mödravården. Män kan vara ett närvarande stöd för den de älskar. De kan och bör följa med till MVC. Men samtidigt visa respekt för den enorma ansträngning som barnafödande är genom att inte kräva att bli daddade av barnmorskan eller köra grabbkväll med fotboll och bröl på BB.
Samhället måste också bli betydligt försiktigare med att i jämställdhetens namn bereda väg för friska snubbar inom kvinnosjukvården. För män är faktiskt inte gravida.
Av Malin Lernfelt
Liberal debattör