Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SL måste agera mot spridningen i Järva

Stockholms förorter är hårt drabbade av viruset, skriver Anna Sehlin.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Anna Sehlin (V), regionråd i opposition.
Foto: Anna Drvnik

Coronaviruset slår hårdast mot de allra svagaste. Äldre, sjuka och fattiga. I Stockholm har förorter som Rinkeby, Kista och Tensta flest smittade. Vänsterpartiet anser att SL gör för lite och kräver nu riktade insatser i Järva för att minska smittspridningen, skriver Anna Sehlin. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Folkhälsomyndigheten säger att alla som kan ska jobba hemma. SL uppmanar folk att inte resa kollektivt. Alla har inte möjlighet att jobba hemma, det handlar ofta om klass. Folk måste kunna ta sig till jobbet. Busschaufförer, städare, förskollärare, sjuksköterskor och undersköterskor. 

SL och Region Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) verkar sakna en krisplan för att hantera coronaviruset. Först bestämde Tamsons att SL skulle dra ner på kollektivtrafiken. Då blev bussarna överfulla vilket ökade trängseln och det drabbade bland annat Kista och Södertälje. 

Skyllde på bussbolagen

Samtidigt uppmanar Folkhälsomyndigheten att vi ska hålla social distans för att minska smittspridningen. Myndigheten har kritiserat SL och sagt att de måste minska trängseln. Då skyllde Tamsons allt på de privata företagen som kör bussarna. Moderaterna styr Region Stockholm tillsammans med KD, L, C och MP och det är de som ansvarar för kollektivtrafiken. 

Man kan gissa att det nog inte var så många från Järva som åkte skidor i Alperna på sportlovet.

Vänsterpartiet föreslog tidigt att SL skulle ta bort biljettkontrollerna för att minska smittspridningen. Många oroliga resenärer har kontaktat oss för att de är rädda för att bli smittade av biljettkontrollanter som går för nära. Även kontrollanterna säger att de är rädda för att bli smittade av resenärer som spottar på sina SL-kort. Det är bra att Tamsons nu har lyssnat på oss och resenärerna och har tagit bort biljettkontrollerna.

Det handlar om klass

Stockholms förorter är hårt drabbade av viruset. I Stockholm är 13 av 10 000 smittade, samma siffra i Rinkeby/Kista 47, i Spånga/Tensta är det 37. Man kan gissa att det nog inte var så många från Järva som åkte skidor i Alperna på sportlovet. Det var troligtvis stockholmare från mer välbärgade områden som Norrmalm och Bromma som tog med coronaviruset hem. 

Trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).
Foto: Magnus Hallgren/TT

Ändå är det de svagaste och fattigaste som drabbas hårdast. Det handlar om klass. Det blir väldigt tydligt när SL visar var resandet har minskat mest. Innanför tullarna har resande på tunnelbanan halverats. På blå linjens ändhållplatser Akalla och Hjulsta har antal resenärer bara minskat med cirka en fjärdedel. Det är fantastiskt att alla som kan är solidariska och jobbar hemma, och att människor som kan cyklar eller promenerar i stället för att åka med SL. Om du bor långt ifrån ditt jobb och inte har en bil kommer du att behöva åka med SL även under coronaepidemins topp. Det går inte att välja bort.

Fixa rulltrapporna!

Vad gör då SL för att minska trängseln och smittspridningen? De uppmanar folk att inte åka med dem, vilket många inte kan välja bort. De drar ner på trafiken och rulltrappan i Rinkeby står still – igen. Det skapar långa köer och människor trängs ihop på en liten yta. I en kris är det extra viktigt att alla medborgare känner tillit till sjukvården och myndigheter och då måste grundläggande infrastruktur fungera. Därför kräver vi att SL genast löser problem med trängsel och stillastående rulltrappor i Rinkeby.

Vänsterpartiet vill att SL omgående skickar trafikvärdar för att hjälpa till att minska trängseln på perronger och bussar i Rinkeby, Kista, Spånga och Tensta. Alla ska känna sig trygga i kollektivtrafiken. SL måste göra allt de kan för att minska smittspridningen.


Av Anna Sehlin (V) 

Regionråd i opposition Region Stockholm