Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skyll inte ifrån dig när det är ditt fel, Edholm

Är regeringens skattepolitik sossig? Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro, tycker det. Linn Svansbo, S-debattör, tycker i stället att den gynnar de rika.
Åsa Fahlén & Johanna Jaara Åstrand - förbundsordföranden Sveriges lärare
Foto: Sveriges lärare
Skolminister Lotta Edholm (L)
Foto: PELLE T NILSSON, PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Svensk skola är i en akut kris, nu är det dags för regeringen och Lotta Edholm att sluta lägga över ansvaret på kommunerna. 

Staten måste skjuta till pengar för att stoppa de nedskärningar som skapar en enorm oro bland lärare – och får förödande konsekvenser för barn och elever, skriver Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand från Sveriges lärare. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Sveriges Lärares nya rapport ”Döden för svenska skolan” uppger 94 procent av lärarna att de är oroliga för nedskärningar. Drygt 6 av 10 lärare uppger att nedskärningar redan skett på deras skolor. Detta är resultatet av ett felaktigt finansieringssystem av skolan och den katastrofbudget som regeringen lade i våras. 

En regering som Lotta Edholm verkar vilja låtsas som att hon inte ingår i. När ministern, med det högsta ansvaret för svensk skola, fick kommentera vår rapport i SVT:s Aktuellt, valde hon att lägga ansvaret för nedskärningarna på kommunerna. 

Detta samtidigt som det är regeringen som ytterst avgör hur mycket kommunerna har att röra sig med. Trots att inflationen eskalerat – och ledde till mycket högre kostnadsökningar än alla trodde för ett år sedan – blev det inte en enda krona till skolan i regeringens vårändringsbudget. 

Edholm gör det lätt för sig genom att hänvisa till kommunerna, som förvisso kan välja att använda tidigare budgetöverskott till att satsa på skolan. 

Lärarna ser just nu att klasstorlekarna blir allt större, elevassistenterna färre och möjligheterna att ge behövande elever särskilt stöd minskar.

Edholms eget parti Liberalerna vill att staten ska ta ett större ansvar för skolan. Som skolminister har hon möjlighet att göra skillnad för att så ska se. Vi hoppas att hon gör vad hon kan för att regeringen ska gå vidare med den utredning om ökat statligt ansvar för skolan som redan är presenterad. 

I väntan på det duger det dock inte att lägga hela ansvaret på kommunerna. Skola och utbildning behöver ett statligt tillskott nu.

Edholm tillstår att hon är bekymrad över situationen som svensk skola befinner sig i. Det är våra medlemmar också – för att uttrycka det milt. 8 av 10 lärare tror enligt vår undersökning att nedskärningarna kommer att innebära att elever får svårt att nå kunskapsmålen. En lärare berättar:

”Framför allt är jag orolig för de elever som behöver lite extra stöd för att nå godkända betyg. Deras stöd försvinner i neddragningen och läggs på ordinarie lärare. Att hjälpa närmare 10 elever med detta behov i en grupp med 27 elever totalt, det är orimligt. Känner redan en stress inför hösten, hur ska man orka?” 

Ohållbar arbetsbelastning

Lärarna ser just nu att klasstorlekarna blir allt större, elevassistenterna färre och möjligheterna att ge behövande elever särskilt stöd minskar. Just denna samvetsstress över att elever ska slås ut till följd av nedskärningarna, återkommer hos många av våra medlemmar. 

Arbetsbelastningen blir ohållbar, vilket gör att allt fler lärare lämnar yrket. Det slår inte bara mot elever här och nu utan mot hela Sveriges framtid. 

Lotta Edholm har på olika sätt försökt påskina att regeringen lägger extremt mycket på skolan. Det stämmer inte. Om man bara ser till det som tillfördes i budgeten finns det flera år under det senaste tio åren när större resurser tillförts. Därtill gör den höga inflationen att pengarna räcker till mindre nu än tidigare. 

Om några veckor ska regeringen lägga fram sin budgetproposition. Då måste Lotta Edholm bekänna färg. Prioriterar verkligen regeringen skola och utbildning eller är det bara tomma ord? Svaret kommer vi få i höstbudgeten. Regeringen behöver öka statsbidragen med 28 miljarder för att säkra kvaliteten i utbildningssektorn. Det är dags för Lotta Edholm att sluta gömma sig bakom partilinjen och se till att regeringen tar ansvar för en skola i kris. 


Av Åsa Fahlén

ordförande Sveriges Lärare  

Johanna Jaara Åstrand

ordförande Sveriges Lärare

”S demoniserar sina politiska motståndare”

Vilket parti beter sig egentligen mest som Donald Trump? Tobias Baudin (S) tycker att regeringens politik hotar demokratin. Karin Enström (M) tycker att Socialdemokraternas retorik är farlig.