Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skydda våra stränder från klåfingriga liberaler

Rebecka Forsberg, miljöpolitisk talesperson Grön ungdom.
Benjamin Dousa, vd på Timbro.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Benjamin Dousas argumentation om strandskyddet vittnar om en fundamental oförståelse för biologisk mångfald.

Våra stränder måste skyddas från klåfingriga liberaler, skriver Rebecka Forsberg i Grön ungdom i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Timbros vd Benjamin Dousa skrev nyligen i Expressen om att avskaffa strandskyddet. I artikeln används klassargument, där strandskyddet ställs mot ”vanliga människors rätt till sol och bad”. Problemet är bara att det är just vanliga människor som drabbas av ett borttaget strandskydd. Det är inte första gången liberaler använder arbetarklassen som ett slagträ för att ge rika större rätt att exploatera naturen.

Att Dousa förfasar sig över ”igenväxta stränder” vittnar om en fundamental oförståelse för biologisk mångfald

Strandskyddet är knappast anledningen till att vanligt folk inte äger strandtomter, hur mycket Dousa än vill få det att verka så. Lite talar för att markpriserna för strandtomter skulle sjunka radikalt om allemansrätten försvagades. I stället skulle fler rika kunna köpa sig rätten att privatisera ännu fler stränder. För de allra flesta av oss handlar strandskyddet om rätten till en oförstörd natur, där vi kan ta ett morgondopp från klipporna och kvällspromenader på stränderna – utan att mötas av en ”tillträde förbjudet”-skylt.

Poängen med strandskyddet

Att Dousa förfasar sig över ”igenväxta stränder” vittnar om en fundamental oförståelse för biologisk mångfald. Poängen med strandskyddet är ju att skydda stränderna från exploatering. Strandkanten är en extremt viktig miljö för både vatten- och landlevande djur. En omfattande rensning av stränderna kommer effektivt att förstöra livsmiljön för otaliga arter, vilket får förödande konsekvenser för våra ekosystem.

I lands- och glesbygd med lite bebyggelse kan det vara bra med undantag. Men på det stora hela bör strandskyddet stärkas och skyddas från klåfingriga liberaler. 

För djurens, naturens och människornas skull.


Av Rebecka Forsberg

Miljöpolitisk talesperson Grön ungdom