Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skydda barn och
unga från MMA

Förebild. Svenske MMA-proffset Alexander "The Mauler" Gustafsson är en förebild för många ungdomar. På lördag går han en match på UFC- galan på Tele2 Arena.. Foto: ALL OVER PRESS

Aktiv rekrytering av unga pågår i MMA. Men de extrema våldsyttringarna ökar risken för kroniska hjärnskador och demens, och gör utövarna mer våldsamma, skriver Martin Forster och Bengt Winblad.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Svenske MMA-stjärnan Alexander "The Mauler" Gustafsson har sagt att MMA räddade honom från den dåliga banan han slagit in på under tonårstiden. Sådana berättelser brukar lyftas fram som ett argument för kampsport - i stället för att slåss på stan kan ungdomar få utlopp för aggressivitet under kontrollerade former. Finns det vetenskapliga belägg för detta?

MMA går ut på att slå eller sparka motståndaren medvetslös, eller få honom (det är nästan bara män som bedriver denna sport) att ge upp. Varje slag mot huvudet innebär en betydande risk för hjärnskador och denna kampsport riskerar att ge samma kort- och långtids- effekter som hos proffs- boxare.

I ett flertal obduktionsstudier framför allt från USA har man från avlidna idrottare, där den gemensamma nämnaren varit att de ådragit sig flera hjärnskakningar, rapporterat alzheimerliknande patologi i hjärnan. Personer engagerade i kontaktsporter som MMA är alltså högriskpersoner för att utveckla kroniska hjärnskador och senare i livet demens.

Man kan tycka att vuxna människor själva ska få bestämma över sina liv, men vad händer med barn och ungdomar som tidigt börjar träna MMA? MMA uppges vara en av Sveriges snabbast växande sporter och aktiv rekrytering av ungdomar pågår. På svenska MMA-förbundets hemsida talas det om en anpassad träning för ungdomar mellan 13 och 17 år. Detta innebär att en 13-åring, vars hjärna är under intensiv utveckling, kan börja sparra mot motståndare.

Det finns ett tydligt samband mellan antal hjärnskakningar och senare permanenta hjärnskador. Förespråkare för MMA hävdar att det är mindre slag mot huvudet än exempelvis i boxning. Aktuell forskning har visat att det är precis tvärtom.

Företrädare för MMA brukar hävda att det är stor skillnad mellan träning för barn och ungdomar och det man ser på tv. Det är nog sant, men det finns inslag i MMA som vi menar utgör ett särskilt problem. Jämfört med andra kampsporter, som också har ifrågasatts genom åren, är våldsyttringarna i en MMA-match extrema. Det är välkänt att barn och unga tar efter det våld de ser - i synnerhet om förebilderna belönas för sina insatser.

Hyllningar av våld, som utanför arenan skulle betraktas som grov misshandel, riskerar alltså att förskjuta barns uppfattning om var gränserna går för våldsanvändning. Inte minst gäller det reglerna som tillåter fortsatta slag mot huvudet på en liggande motståndare.

Vissa hävdar att man i kamp- sportsträning fokuserar på personlig utveckling och respekt, och därigenom minskar risker för våld utanför träningslokalen. Dessvärre visar en stor norsk studie att de som började med, eller redan var engagerade i kampsport, blev mer våldsamma under perioden. För de som däremot slutade med kampsport planade våldsamheten ut. Minst våldsamma var de ungdomar som inte ägnade sig alls åt kampsport.

Mot bakgrund av detta är medias okritiska rapportering och glorifiering av sporten häpnadsväckande. Det är självklart att denna enorma uppmärksamhet ligger bakom sportens tillväxt. Det är också bekymmersamt att offentliga personer förespråkar kampsport som ett sätt att rädda ung-domar, när forskning motsäger detta. Slutsatsen är att alltför många unga utövare blir mer våldsamma utanför träningslokalen och dessutom riskerar allvarliga framtida hjärnskador. Vi vill därför uppmana föräldrar, idrotts- ledare, forskare, beslutsfattare och medier att reflektera över riskerna med MMA. Vår åsikt är att MMA i sin nuvarande form, som premierar slag och sparkar mot huvudet, borde förbjudas eller starkt regleras i synnerhet vad gäller barn och ungdomar.

Martin Forster

Forskare i barn- och ungdomspsykologi. Leg psykolog och fil.dr Karolinska institutet, Solna.

Bengt Winblad

Alzheimerforskare, professor, överläkare i geriatrik. Karolinska Institutet, Huddinge.