Skydda ambulanser från fler sabotage

I helgen förstördes en ambulans i Sollentuna under pågående uppdrag. Nu krävs fler åtgärder mot blåljussabotagen, skriver Nyamko Sabuni.
Foto: Privat
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

I helgen förstördes en ambulans under pågående larm. Det var enbart tur att patienten inte svävade mellan liv och död. Trots att straffen för att sabotera för blåljuspersonal skärpts, så fortsätter det. Mer åtgärder behövs. 

Liberalerna anser att tillståndsplikten för att montera övervakningskameror på blåljusfordon ska tas bort, skriver Nyamko Sabuni.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skadegörelse och attentat mot utryckningsfordon är ett allvarligt problem. Ambulans, räddningstjänst och polis rycker ut för att ge hjälp när den behövs som allra mest i livet. Varje gång de angrips och utsätts för sabotage är det en attack både mot personalen och mot människors frihet och trygghet. Det riskerar medborgarnas hälsa och egendom. 

Sedan nyåret har tillståndsplikten tagits bort för kamerabevakning som utförs av polisen och andra brottsbekämpande myndigheter. Men det gäller inte för sjukvård och räddningstjänst.

Ambulans attackerad i helgen

Senast i helgen utsattes en ambulans för skadegörelse under ett pågående larm. Ambulansen blev obrukbar och patienten fick invänta en ny ambulans. Den typen av skadegörelse kan vara skillnaden mellan liv och död.  Händelsen i Sollentuna är tyvärr bara en i mängden av trakasserier mot blåljuspersonal. 

Att slippa sabotage och vandalisering är ett intresse som väger oerhört mycket tyngre än att slippa hamna på bild i en kamera

2018 uppgav Brandmännens riksförbund att mer än hälften av alla deras medlemmar drabbats av hot, våld och trakasserier under det gångna året. Hot och våld mot vårdpersonal har ökat med hela 50 procent sedan 2010. Enligt Arbetsmiljöverket har nära på varannan sjuksköterska utsatts.

Förundersökningarna läggs ned

Liberalerna drev på för den lag som sedan årsskiftet skärpt straffet för sabotage mot blåljusverksamhet. I dag kan de som hotar rättssystemet och förstör för dem som behöver samhällets hjälp genom att attackera eller hindra utryckningspersonal dömas till upp till fyra års fängelse. 

Trots detta visar rapporter att hoten mot blåljusanställda fortsätter öka och sedan årsskiftet har nästan hälften av förundersökningarna av anmälningar om brottsmisstänkta för blåljussabotage lagts ned. Detta då det är för svårt att hitta de skyldiga. Vi politiker måste vidta åtgärder som underlättar identifiering av den eller de som medvetet förstör för blåsljuspersonal att utföra sitt livsavgörande arbete. Dagens lagstiftning räcker inte till. 

Ta bort tillståndsplikten för kameror

För att trygga räddningspersonalens arbetsmiljö föreslår Liberalerna nu att tillståndsplikten tas bort generellt för kameror som är monterade på utryckningsfordon i så kallade blåljusverksamheter. Samma regler ska gälla för polis, ambulanssjukvård och räddningstjänst. Vi har tidigare även föreslagit att det generella tillståndskravet för kameror för området direkt utanför skolor och sjukvårdsinrättningar bör tas bort.

All kamerabevakning handlar om en avvägning mellan intressen. Att ambulanser och andra utryckningsfordon ska kunna göra sitt jobb utan att utsättas för sabotage och vandalisering är ett intresse som väger oerhört mycket tyngre än att slippa hamna på bild i en kamera om man befinner sig alldeles i närheten av ett blåljusfordon. Därför ska tillståndsplikten tas bort.


Av Nyamko Sabuni

Partiledare för Liberalerna


Här kastar 31-åringen sten mot polisen i Malmö