Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skydd av hotade kvinnor är ingen vara att sälja ut

Av Jonas Sjöstedt, partiledare (V). Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den uttalat feministiska regeringen måste se till att det inte går att slå mynt av mäns våld mot kvinnor, skriver Jonas Sjöstedt, partiledare (V). Foto: SHUTTERSTOCK

Skydd för kvinnor och barn ska inte göras till en kassako för riskkapitalister. Med skandalerna kring olika asylboenden färskt i minnet måste upphandlingarna av kvinnojourernas skyddade boenden stoppas, skriver Jonas Sjöstedt, (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Varje år söker sig tusentals kvinnor runt om Sverige till ideella kvinnojourer för att söka skydd för sig själva och sina barn, undan våld och förtryck. Kvinnojourerna bedriver en livsviktig verksamhet. Mäns våld mot kvinnor är ett enormt samhällsproblem. Därför är det med stor oro som vi ser hur kvinnojourernas verksamhet nu har börjat konkurrensutsättas och uppmanas vara med i kommunala upphandlingar, som vilken tjänst som helst på marknaden. Det måste bli ett stopp för det. 

Kvinnojourerna

Att bekämpa mäns våld mot kvinnor är en av de viktigaste och mest grundläggande feministiska principerna. Vänsterpartiet har alltid månat om Sveriges kvinnojourer. Vi har många medlemmar och sympatisörer som arbetar i — och med — jourernas verksamhet. Det är vi stolta över. 

Vårt arbete har handlat om allt från lagstiftning om barnäktenskap till förebyggande insatser mot våld- och hedersförtryck och långsiktig finansiering av kvinnojourernas viktiga arbete. Inte minst handlar det om ekonomisk politik. Genom budgetsamarbetet med regeringen har vi lyckats driva igenom ett statligt stöd till kvinnojourernas verksamhet både på riks- och lokalplanet.

Skydd för kvinnor och barn ska inte göras till en vara på en marknad, till en kassako för riskkapitalister.

Vinsten före kvinnorna och barnen

Det är därför vi med bestörtning ser den pågående utvecklingen, där kvinnojourernas skyddade boenden nu upphandlas. Med de senaste årens rapportering av skandaler kring olika asylboenden färskt i minnet, kan vi tydligt se riskerna som kvinnojourerna nu ställs inför. En verklighet där riskkapitalister, och ibland rent kriminella, tjänar grova pengar på att tillhandahålla undermåliga boenden till jättebelopp. Nu vittnar många jourer om hur de tvingas ut på en marknad där de ska trängas med aktörer som helt saknar intresse och kunskap inom området. En verklighet där vinstmaximering står i centrum, inte de våldsutsatta kvinnornas och barnens behov. 

Så sent som för någon vecka sedan rapporterade Dagens ETC om hur ett par som står åtalade för hot och misshandel av sina barn, erbjudits att driva skyddat boende för misshandlade kvinnor och barn i Nacka utanför Stockholm. Enligt ansvariga på kommunen, skulle saken förmodligen aldrig ha uppmärksammats utan tidningens avslöjande. 

Borde ha lärt oss efter metoo

Kvinnojourernas långa historia som fristående idédrivna aktörer, innebär att de sitter på en unik kompetens och förståelse av mäns våld mot kvinnor. Och är det något vi alla borde lärt oss av metoo-rörelsen vid det här laget, så är det att vi måste sätta de drabbades upplevelser och berättelser i första rummet. Varje gång.

Kvinnojourer ska inte behöva oroa sig för att inte vinna en upphandling. De ska kunna koncentrera sig på sin kärnverksamhet. 

I dag besöker jag kvinnojouren Trots på Gotland. Jag vet att de i åratal bedrivit en livsviktig – och inte minst – livsbejakande verksamhet. Jag vet också att de är oerhört oroliga för den nya situation som uppstått med allt fler krav på upphandlingar. 

Den uttalat feministiska regeringen måste ta sitt ansvar och förhindra att det går att slå mynt av mäns våld mot kvinnor.

Jag vill säga till dem och alla andra, att Vänsterpartiet aldrig kommer att medverka till att undergräva kvinnojourernas viktiga arbete. Skydd för kvinnor och barn ska inte göras till en vara på en marknad, till en kassako för riskkapitalister. Det är en verksamhet som räddar liv. Och den måste anförtros till dem som har erfarenheten och kunskapen – och som inte har några andra intressen än att skydda, stödja och hjälpa. 

Vänsterpartiet kräver ett omedelbart stopp för dessa upphandlingar med skyddade boenden för utsatta kvinnor och barn. 

Den uttalat feministiska regeringen måste ta sitt ansvar och förhindra att det går att slå mynt av mäns våld mot kvinnor. Kvinnofrid är inte till salu. 

 

Av Jonas Sjöstedt

partiledare (V)