Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skrota första maj – satsa på försvaret

Ta bort en röd dag och låt oss jobba den dagen i stället, skriver Douglas Thor.
Foto: VERONICA KINDBLAD
Första maj håller ändå på att dö ut, skriver Douglas Thor.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Vi har ett enkelt förslag för att få in mer pengar till försvaret. 

Gör som Danmark och ta bort en av årets röda dagar. 

Vi föreslår att första maj – som ändå spelat ut sin roll – skrotas, skriver Muf-ordföranden Douglas Thor. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. En historisk upprustning sker nu av försvaret. Trots att Socialdemokraterna länge hindrade Sverige att gå med i Nato gör den moderatledda regeringen nu det som krävs. Bland annat har man lagt en plan för att möta Nato:s standard om försvarsbudget på två procent av bnp. 

Moderata ungdomsförbundet har tidigare varit ute och krävt att en större del av satsningarna ska gå till att stärka värnpliktigas villkor. Bland annat genom höjd dagersättning och bättre materiel. Det kräver finansiering och en budget som går ihop. Efter att Socialdemokraterna försakat svensk ekonomi i åtta år är vår tillväxt den lägsta i EU och arbetslösheten bland den högsta i unionen. 

Höjda skatter inte lösningen

Det leder inte bara till splittring och utanförskap, utan även till att utrymmet för satsningar på välfärd, polis och försvar är mindre nu än på väldigt länge. För att få råd med upprustningen av försvaret behövs att fler arbetar och att de skattepengar som finns prioriteras bättre. 

Magdalena Anderssons svar är att folket ska betala mer i form av högre skatter. Som om landet med en av världens högsta skattetryck behöver ytterligare en höjd skatt. Hade höjda skatter löst något problem borde Sverige inte ha några problem kvar. Ändå är det Socialdemokraternas enda grepp mot vilket problem de än möter. Något som på riktigt löser de flesta problem är hårt och hederligt arbete.

Första maj håller ändå på att dö ut. Färre och färre går i de tragiska små tågen.

Ta bort en röd dag och låt oss jobba den dagen i stället. Det hade gett ett par extra miljarder som kan gå direkt till försvaret. Första maj till exempel, varför är den dagen röd, mer än att några ensamma sossar och vänsterpartister går på gatorna och viftar med sina sovjetröda fanor? 

Att dagen är röd från början grundar sig i att Socialdemokraterna som vanligt använde den politiska makten för att snedvrida samhället att passa deras eget parti, som när de reglerar alla typer av lotteri utom sina egna.

Flest röda dagar i Norden

Första maj håller ändå på att dö ut. Färre och färre går i de tragiska små tågen. De senaste åren har de för det mesta varit ute och protesterat mot sig själva. Socialdemokraterna har styrt Sverige en majoritet av tiden både förre och detta århundrade. I deras tåg pratar de om ojämlikhet och efter åtta år med Socialdemokratiska regeringar med Magdalena Andersson som ekonomiskt ansvarig är ojämlikheten större än den varit på 40 år

Sverige har dessutom fler röda dagar än någon av våra grannländer, hela 15 dagar. I Norge och Finland har de 13 röda dagar. I Danmark har de 12 och den Socialdemokratiskt ledda regeringen där vill nu göra som vi föreslår, ta bort en av de röda dagarna för att få in pengar till försvaret. Sverige hade alltså kunnat ta bort första maj som röd dag och fortfarande ha flest röda dagar av alla nordiska länder.

Vi jobbar gärna en dag till för att bidra till försvaret av Sverige, friheten och demokratin.


Av Douglas Thor

förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet.

Maktstriden avgjord – Douglas Thor tar över Muf

24-årige Thor är uppväxt på en gård i den småländska skogen.