Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrämmande minskning av cancerdiagnoserna

Tiden för upptäckten av cancer är avgörande för dess behandling. Sök vård nu, skriver Ella Bohlin.Foto: SHUTTERSTOCK
Ella Bohlin (KD) är vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm.Foto: Anette Nantell/TT

I maj sjönk antalet cancerdiagnoser med 32 procent. Det är allvarliga siffror och beror inte på att vi plötsligt har blivit friskare, utan på att människor inte söker vård under pandemin.

Vården har kapacitet att ta hand om er. Tveka inte – sök vård, skriver Ella Bohlin (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. ”Du har cancer”. Det är ord som ingen vill höra, varken den som diagnosticerats eller som anhörig till den som drabbats. Förhoppningen är att ingen skulle behöva få ett cancerbesked men verkligheten är tyvärr en annan. De allra flesta av oss känner någon som kämpar eller har kämpat mot cancer. 

Enligt Cancerfonden kan minst 30 procent av all cancer förebyggas med hälsosamma levnadsvanor. Vi ser tydliga samband mellan rökning och cancer, övervikt och cancer och kost och cancer. Men det är inte allt. Tiden för upptäckten av cancer är avgörande för dess behandling. Ju tidigare, desto bättre, även om det aldrig finns några garantier. 

Många söker inte vård nu

Coronapandemin har skakat om vardagen för många, inte minst för sjukvården. Den har också förändrat våra rutiner och våra vanor. Vi har med all rätta avstått från stora folksamlingar, följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och visat hänsyn för våra medmänniskor, särskilt för dem som är i riskgrupp. 

Coronapandemin får inte skörda fler liv genom att vi stannar hemma och inte söker vård.

Baksidan av detta innebär tyvärr att många inte söker vård. Vi ser hur antalet cancerdiagnoser i april har sjunkit med 26 procent jämfört med förra året samma tid och i maj i år med 32 procent. Det är allvarliga siffror. Och de beror inte på att vi plötsligt har blivit friskare, utan på att människor inte söker vård. Det kan leda till försämrade prognoser och sämre chanser att överleva cancer. Därför vill jag uppmana alla att söka vård. Vården har kapacitet att ta hand om patienter. Tveka inte – sök vård! 

Riskgrupper får sjukresor

Region Stockholm erbjuder sjukresor till alla som tillhör en riskgrupp. Riskgrupper som är i behov av transport till regionfinansierad vård och behandling får rätt till sjukresor för att undvika att exponeras för smittrisk i ordinarie kollektivtrafik. Är du orolig och tillhör riskgrupp och inte vill ta dig till sjukhuset med kollektivtrafik, beställ sjuktaxi. 

Coronapandemin får inte skörda fler liv genom att vi stannar hemma och inte söker vård. Vi måste ta vårt ansvar för att inte bidra till ökad smittspridning, samtidigt som vi måste ta ansvar för vår egen hälsa. Därför vill jag uppmana alla att söka vård. Vården finns till för er.

 

Av Ella Bohlin (KD)

Vårdutvecklingsregionråd, Region Stockholm