Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skrämmande att politiker kallar oss för terrorister

När vi bygger framtidens transportsystem måste utgångspunkten vara att utsläppen ska minska, inte öka, skriver Johanna Sandahl och Karin Lexén från Naturskyddsföreningen.
Foto: Fredrik Hjerling
Det är med stor bestörtning vi läser Kristoffer Tamsons (M) uttalande om att ”Naturskyddsföreningen agerar som den byråkratiska grenen till vägterroristerna”, skriver Karin Lexén och Johanna Sandahl från Naturskyddsföreningen.
Foto: Pressbild
Trafikpolitikern Kristoffer Tamsons (M) har tidigare skrivit att Naturskyddsföreningen agerar som den byråkratiska grenen till vägterroristerna.
Foto: PRESSBILD
Illustration över Tvärförbindelse Södertörn. Ekodukt vid Trafikplats Flottsbro.
Foto: Pressbild / Trafikverket

Klimatlagen kan inte rivas upp bara för att ett politiskt beslut går emot den. 

Det är skrämmande att moderatpolitikern Kristoffer Tamsons kallar oss för terrorister, skriver Johanna Sandahl och Karin Lexén från Naturskyddsföreningen. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Naturskyddsföreningens överklagan av det planerade bygget av motorvägen Tvärförbindelse Södertörn i södra Stockholm görs enligt demokratiska principer. Att Kristoffer Tamsons (M), tidigare trafikregionråd i Stockholm, drar paralleller till terrorism är en skrämmande och felaktig retorik.  

Det är med stor bestörtning vi läser Kristoffer Tamsons (M) uttalande om att ”Naturskyddsföreningen agerar som den byråkratiska grenen till vägterroristerna”. Vi har full respekt för att det finns olika åsikter i frågan om Tvärförbindelse Södertörn.

Men att leda tanken till terrorism, när Sveriges äldsta och största miljörörelse, som under 113 år alltid har vilat på demokratisk grund, tillämpar en lagstadgad rätt att överklaga är djupt oroande. Denna retorik ligger i linje med det skrämmande, populistiska tonläge som har tagit allt större plats i debatten under hösten. 

Respektfull ton 

Vi är närmare 40 olika parter som har överklagat motorvägen enligt demokratiska principer. Vi förväntar oss att Tamsons, som har varit trafikregionråd i Stockholm och som representerar det parti som innehar statsministerposten, tar ansvar för en hederlig och respektfull ton i debatten. 

Sveriges utsläpp av växthusgaser från transportsektorn måste minska för att riksdagens klimatmål ska kunna nås. Nya motorvägar ökar med stor sannolikhet trafiken. Att påstå att kollektivtrafiken, som till exempel Spårväg Syd, gynnas av Tvärförbindelse Södertörn är felaktigt. 

Tanken med en klimatlag kan aldrig vara att den ska rivas upp så snart ett politiskt beslut går på tvärs mot den.

Som tidigare trafikregionråd torde det inte ha undgått Tamsons att Tvärförbindelsen direkt försvårar och fördyrar bygget och driften av Spårväg Syd. Vi instämmer dock i att trafiksäkerheten behöver förbättras, men det kan åstadkommas på ett mer klimatvänligt sätt. 

När vi bygger framtidens transportsystem måste utgångspunkten vara att utsläppen ska minska, inte öka. Det är i allra högsta grad ett samhällsintresse, snarare än det särintresse Tamsons väljer att kalla det.

Tanken med en klimatlag kan aldrig vara att den ska rivas upp så snart ett politiskt beslut går på tvärs mot den. Regeringen bör i stället stoppa bygget och ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett bättre förslag. 


Av Johanna Sandahl

ordförande Naturskyddsföreningen 

Karin Lexén

generalsekreterare Naturskyddsföreningen 

Klädbytardag inleder ”Miljövänliga veckan”

Ur arkivet: Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, ger sina bästa tips för att shoppa mer hållbart.