Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nej, vi behöver inte billigare ögonfransförlängning

Hedda Tingskog Foto: Fredrika Elise Eriksson
Matilda Köpcke Foto: Fredrika Elise Eriksson
Unga behöver inte billigare skönhetsbehandlingar, skriver Tingskog och Köpcke. Foto: Shutterstore

Manikyr och spraytan skadligt för miljön, det är även skadligt för ungas psykiska hälsa, skriver Hedda Tingskog och Matilda Köpke.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Igår presenterade Grön Ungdom ett förslag om att halvera momsen på skönhetstjänster såsom manikyr, ögonfransförlängning, hårborttagning och spraytan. De menar att det främjar ett ekologiskt hållbart samhälle när vi konsumerar tjänster i stället för varor. Eller, som språkröret Mårten Roslund väljer att uttrycka det, “att lägga pengar på att låta människor göra saker åt en”.

Att använda subventioner för att främja och tillgängliggöra för fler att leva ekologiskt hållbart tycker Unga Feminister är bra. Men att införa skattelättnader på skönhetsbehandlingar är en felprioritering. Inte bara är manikyr och spraytan skadligt för miljön, det är även skadligt för ungas psykiska hälsa.

 

LÄS MER: Fi är de privilegierade kvinnornas parti

 

Som feministiskt ungdomsförbund borde Grön Ungdom lägga politiska förslag som främjar välmående och vidgade könsnormer. Istället prioriterar språkrören skattesänkningar på tjänster som fixerar samhällets destruktiva skönhetsideal. Samtidigt driver de förslag om normkritik i lärarutbildningarna, avskaffande av diskriminerande reklam och införande av antidiskrimineringsbyråer i kommunerna. Det är feministisk politik som gör vardagen för unga tryggare. Förslagen blir svåra att ta på allvar när deras språkrör samtidigt gör reklam för diskriminerande, stereotypa och destruktiva normer. Är det här definitionen av feminism och klimataktivism för Grön Ungdom?

 

LÄS MER: Miljöpartiet är inte regeringsdugligt

 

Unga Feminister vet att personer som tillhör grupper som i högre utsträckning utsätts för diskriminering även löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa. Vi ser hur den strukturella sexismen breder ut sig. Vi vet vilka effekter samhället snäva skönhetsideal har på ungas självbild, självkänsla och välmående. Enligt Folkhälsomyndigheten lider 57 procent av Sveriges 15-åriga tjejer av psykisk ohälsa och de rådande skönhetsidealen pekas ut som en bidragande orsak till detta.

Vi vet också att denna trend kräver politisk aktivitet för att bryta. Att mena att skönhetsbehandlingar “gör livet lite härligare”, är att ta en genväg och blunda för problemet. Läget är akut och alarmerande, och inget Unga Feminister, till skillnad från Grön Ungdom, ser lättsamt på.

Unga behöver inte billigare skönhetsbehandlingar. Vi behöver en normkritisk sexualundervisning, ökade resurser och fler platser inom psykiatrin, inkluderande ungdomsmottagningar, rätt till vård även om en lever utan giltigt medborgarskap, ökat stöd till civilsamhällets ungdomsverksamheter, tjej-, mans- och transjourer och stärkt elevhälsa, för att nämna några exempel.

Och vi måste sätta stopp för diskriminerande reklam - även när den kommer från Grön Ungdoms språkrör.

 

Hedda Tingskog, Matilda Köpcke

Unga Feminister