Skona Sverige från Ulvskogs politik

Marita Ulvskog.
Foto: Jens L'Estrade

Nu börjar runda sju av förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA, TTIP. Det här är precis vad Sverige, EU och USA behöver. Men hur kommer en ny rödgrön regering ställa sig till avtalet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De rödgröna säger att de är för frihandel, men ser man hur de har agerat i Europaparlamentet är det bara är tomma ord.


Ett frihandelsavtal mellan världens två största ekonomier skulle bli den bästa stimulansåtgärd som man kan tänka sig. Varje svenskt hushåll skulle kunna spara 5 000 kronor varje år, för att inte tala om vilka möjligheter det skulle ge svensk export, som står för hälften av allt som produceras i Sverige. Men S vill hellre problematisera och kritisera än att vara konstruktiva. De krävde att förhandlingarna skulle begränsas redan innan de inletts.

Ett frihandelsavtal med USA som leder till högre tillväxt har fått de på vänsterkanten att se rött. MP går steget längre och har redan nu sagt blankt nej. Det kanske inte är så konstigt, med tanke på att de är mot tillväxt, frihandel och USA. Därför har de ljugit ihop en rysarhistoria om hur frihandel med USA kommer svämma över Europa med livsfarliga produkter och giftig mat, och att demokratin kommer att avvecklas.

Det är naturligtvis bara rent hittepå. Tvärtom skulle ett frihandelsavtal mellan världens största ekonomier kunna höja den globala miljöstandarden avsevärt. Men trots det vänder MP frihandelsavtalet ryggen och fortsätter sin mytbildning. Kommer Stefan Löfven köpa myterna, precis som Marita Ulvskog och LO redan gjort?


Christofer Fjellner, M,
är Europaparlamentariker och ledamot av utskottet för internationell handel