Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolorna måste införa obligatorisk avlusning

Det behövs en gemensam aktion mot lössen över hela landet. Avlusa barnen på löpande band i skolan och gör det hela obligatoriskt, skriver Maria Celin.Foto: COLOURBOX
Mamman Maria Celin har fått nog av de upprepade lössangreppen som drabbar dottern.Foto: OLA FREDHOLM

Det räcker att en enda familj struntar i skolans uppmaning om avlusning så är det kört. 

Nu måste en högre makt ta kontrollen över denna epidemi som vi föräldrar inte verkar kunna rå på, skriver mamman Maria Celin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKOLA. När jag för fjärde gången på en termin står med luskammen i högsta hugg i min yngsta dotters hår så tänker jag att nu måste något göras. Löss har blivit en irriterande del av vår vardag och vi förfasas inte längre av deras återkommande besök utan resignerar trötta under vetskapen att det bara är att kamma på. 

När jag växte upp hade jag aldrig löss. Jag kan inte minnas att mina kompisar hade det heller. Löss var oerhört pinsamt och man trodde att bara smutsiga hår fick löss. Lite som Madicken som fick löss efter att ha umgåtts med medellösa Lus-Mia som sedan tillsammans badade bort sina löss med hjälp av Sabadill. Nu för tiden vet vi att både smutsiga som rena hår kan drabbas av löss och att det inte längre är en klassfråga.

När jag växte upp hade jag aldrig löss. Jag kan inte minnas att mina kompisar hade det heller.

Avlusningsmedlet blir en klassfråga

Vad som däremot är på väg att bli en klassfråga är möjligheten att fyra gånger per termin köpa avlusningsmedel. En kur kostar ca 140 kronor och räcker till ett halvlångt hår av vanlig kvalitet. Kuren skall sedan upprepas efter 10 dagar för att man ska vara riktigt säker på att alla gnetter har gett upp och dött den kvävningsdöd som medlet orsakar. Alltså 140 kronor till. Vi är uppe i 280 kronor för en avlusning. 

Vi har, och jag överdriver inte ett skvatt nu, avlusat vår 11-åring en gång varannan månad i ett par år nu. Och du som tycker om att överslagsräkna kan lätt komma fram till att det handlar om tusenlappar på ett år. Tusenlappar som faktiskt inte alla har.

 

LÄS MER av Maria Celin: 

Skolans nya utvecklingssamtal tar priset i ren skär dumhet

Uppfostra ditt eget barn – sluta skyll på lärarna

 

Hemgjort medel fungerar dåligt

Det kämpas i vårt avlånga land för att få ihop det till annat som måste rymmas i den månatliga budgeten, där sex avlusningar per år kanske inte får plats. Vi har testat att blanda eget lusmedel, av vinäger och munskölj, men med sviktande resultat. Vi har sprayat håret i förebyggande syfte med både balsamspray och munskölj men de där ettriga lössen hittar alltid en väg till hårbottnens smarriga smörgåsbord. 

Skolans uppmaningar räcker inte

En gång per termin uppmanar skolan till avlusningshelg. Lappar sätts upp och veckobrev skickas ut om "Den stora avlusningshelgen” där samtliga föräldrar ombeds luskamma sina barn för att få ett slut på epidemin. Och många gör det, säkerligen. Inser att de måste och att de, liksom jag, är förbannat trötta på dessa äckliga, blodsugande, smittsamma kryp som skapar gnälliga barn (som måste sitta stilla i över en timme och kammas med tät-tandad kam) och vuxna som måste åka till kvällsöppet apotek och sedan viga kvällen åt att jaga småkryp i gnälligt barns hårdjungel. Men det räcker att en enda förälder struntar i uppmaningen så är arbetet ogjort. 

Ingen elev – eller lus – ska slippa undan

Men vet du vad, nu får det räcka, nu har jag fått nog. Nu måste en högre makt steppa in och ta kontrollen över denna epidemi som vi föräldrar inte verkar kunna rå på. Min uppmaning går direkt till kommuner och landsting: anordna en rikstäckande avlusningsvecka på samtliga skolor i hela Sverige där utbildad vårdpersonal och frivilliga föräldrar avlusar barnen på löpande band i skolan och det hela är obligatoriskt. Lössen måste attackeras från alla håll samtidigt. Detta är självklart subventionerat av Folkhälsomyndigheten så att alla har samma möjlighet till samma vård. Om vi inte genomför en sådan här gemensam aktion kommer lössen fortsätta spridas och kanske till och med öka i omfattning. 

Vi har nog alla annat att lägga både tid och pengar på än dessa hårbottengnagande odjur. Så alla föräldrar som likt mig har fått nog, hjälp oss att få till stånd en kollektiv, nationell avlusning och en gång för alla sätta stopp för lössen.

 

Av Maria Celin

Mamma till elev i den svenska skolan