Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolan måste värna  Wallenbergs minne

HYLLNING. Wallenbergmonumentet i Hagaparken i Göteborg.
Foto: Per Wissing

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Raoul Wallenberg har gått från att vara en besvärande del av svensk historia, till att bli manifestationen av en svensk hjälte. I morgon skulle Raoul Wallenberg ha blivit 100 år. Han dödades i sovjetisk fångenskap och fick aldrig uppleva hur hans insatser för att rädda tiotusentals judar i Budapest undan Förintelsen, svält och umbäranden nu blir hedrade över hela världen.

Förutsättningen för den svenska omsvängningen var den forskarutredning, ledd av Ingemar Eliasson, som 2003 kom med en 800-sidiga rapport, "Ett diplomatiskt misslyckade". Där sammanfattades Raoul Wallenbergs gärning och de svenska försummelserna efter att Raoul Wallenberg arresterats på order av den sovjetiska ledningen. Det är skrämmande att tänka på hur, när Raoul Wallenberg satt fängslad under svåra förhållanden, dåvarande UD rådde hans familj att "ligga lågt" - samtidigt som UD var helt passivt i förhållande till ryssarna.

Utredningen 2003 innebar att  ­ Sverige gjorde upp med en av de mörkaste  ­ delarna i sin historia och gav sin  ­ senkomna ursäkt till Raoul Wallenbergs familj. Ändå kan det synas märkligt att det skulle dröja till Raoul Wallenbergs hundraårsminne innan Sverige hel ­ hjärtat ställt upp på att hedra, informera om och dra slutsatser av Raoul Wallenbergs gärning.


Ingen svensk - inte Linné, Nobel, ­Hammarskjöld, Palme - har blivit så internationellt uppmärksammad som Raoul Wallenberg. Ingen annan svensk har fått så många parker, gator, platser, skolor, minnesmärken uppkallade efter sig som Raoul Wallenberg. Han är hedersmedborgare i USA, Kanada och Israel. Raoul Wallenberg hedrades vid en unik ceremoni i den amerikanska kongressen, med en svensk parlamentarisk delegation ledd av talman Per Westerberg närvarande. Raoul Wallenberg har i år postumt fått den amerikanska kongressens guld­medalj. President Barack Obama gjorde ett speciellt uttalande om Raoul ­Wallenbergs betydelse.

Allt detta visar vilken betydelse Raoul Wallenberg har internationellt. "Raoul Wallenberg 2012" har på olika sätt aktiviteter i närmare 60 länder. Det är den största svenska insatsen inom offentlig diplomati på mycket länge. Syftet är inte enbart att högtidlighålla minnet av en betydande svensk, utan också att låta Raoul Wallenbergs humanitära gärning vara ett sätt att aktualisera Sveriges hållning till mänskliga rättigheter - väsentligt inte minst i det Ungern där Raoul Wallenberg gjorde sin stora insats.


Märkligt nog är Raoul Wallenberg mer känd i många andra länder än i Sverige. Förhoppningsvis kan Raoul Wallenbergåret förändra detta. Att nå ut till ungdom är det viktigaste. Vi bör se Raoul Wallenbergs insats som en uppmaning till oss i dag. Antisemitism och främlingsfientlighet lever tyvärr. Alltför få visar personligt mod för att stå upp för andra.

Ska Raoul Wallenberg-året inte bara bli ett kort fyrverkeri på en i övrigt svart himmel krävs att kunskapen om hans gärning förs vidare.

Jakob Nyström har på uppdrag av "Raoul Wallenberg 2012" genomfört en under­sökning av hur svenska ­läroböcker för gymnasiet och högstadiet behandlar Raoul ­Wallenberg. Svaret är att de knappast gör det.

Av 23 studerade läroböcker för gymnasiet, nämns Raoul Wallenberg i åtta. Endast två böcker skriver mer än några meningar; en av dem är för­djupningslitteratur. Det innebär att bara ett standardläromedel på ett mer utförligt sätt behandlar honom. För högstadiet är bilden än värre. Endast en av nio ­läroböcker nämner namnet.


Grundskolans läroplan säger att "undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med de mänskliga rättigheterna". Raoul Wallenbergs gärning är otvivelaktigt en illustration på just detta. Men möjligheten tas inte tillvara i dag. Nya läroplaner ställer krav på nya läromedel. De borde ge Raoul Wallenberg och hans gärning en helt annan plats.

Raoul Wallenbergåret har inte inneburit något genombrott i frågan om hur och exakt när Raoul Wallenberg dog. Det bästa sättet att upprätthålla trycket på de ryska myndigheterna är att Raoul Wallenbergs gärning fortsätter att spela en stor roll i svensk offentlighet.


Olle Wästberg

Regeringens samordnare för Raoul Wallenberg 2012