Skolan måste lära tjejer slå tillbaka

Slår tillbaka. Felicia Ohly, Hanna Cederin och Tova Liljeholm från Ung Vänster kräver schemalagda självförsvarskurser för tjejer.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sexualiserat våld mot unga tjejer är ett samhällsproblem som politiker och makthavare verkar stå fullständigt handfallna inför. En ny studie från Linköpings universitet som nyligen uppmärksammades i "Dokument: Inifrån" på SVT, visar att var tionde tjej på gymnasiet har blivit övertalad eller tvingad till sex mot sin vilja. Det är en hög siffra, men knappast förvånande för oss som är ute och pratar med tjejer om våld och övergrepp.

Vi är instruktörer i feministiskt själv försvar - självförsvar för tjejer och  kvinnor med fokus på sexualiserat våld. Den bild som framträder i studien stämmer väl överens med den verklighet vi  möter på våra pass. Många tjejer har erfarenhet av sexualiserat våld i olika grad  -  alltifrån kränkningar som sker så ofta att de nästan blivit vardag, till att tvingas till sex eller vakna av att någon har sex med en.

De allra flesta känner någon som blivit utsatt. Nästan alla förhåller sig till våldet på ett eller annat sätt.


En tjej undrar hur man ska göra när killarna i klassen tränger in henne i ett hörn och tar henne mellan benen. En annan berättar om att ha blivit fotad naken när hon har däckat. En tredje undrar om det är ett sexuellt övergrepp att ha fått sitt huvud nedtryckt vid oralsex tills hon spyr.

Det finns få rum för tjejer att prata om gränsöverträdelser - och ännu färre där vi får lära oss försvara oss mot dem.

I stället läggs skulden på tjejerna. Det är omöjligt att tänka sig att den musikaliskt begåvade, charmiga killen i klassen skulle tvinga en tjej till sex, så hon måste ha sänt ut signaler som gjorde att han trodde att hon var med på det. Det är dags att göra upp med bilden av förövaren som den ensamma galningen i busken, när det i det allra flesta fallen egentligen är den "vanlige killen".


I ungefär hälften av fallen är förövarna jämngamla med tjejen - det är pojkvännen, killkompisen eller ragget på festen. Om vi inte inser vilka som är gärningsmän vid de sexualiserade vålds­brotten kommer skulden alltid att hamna på tjejen. Det är hon som får bära bördan av ett samhälle som vägrar se sina söner som potentiella förövare.

I helgen beslutade Ung Vänsters riksting om ett sexual­politiskt uttalande där vi ställer krav på feministiskt självförsvar som en obligatorisk kurs i högstadiet och som en valbar kurs på gymnasiet. Genom att träna feministiskt självförsvar får ­tjejer möjlighet att slippa vara till lags och väja undan. Med hjälp av sin röst och sitt kroppsspråk lär deltagarna sig att ta den plats de har självklar rätt till.

I extrema situationer, som vid ett övergrepp, kan den enda lösningen vara att använda sig av slag och sparkar för att ta sig därifrån. En spark mot knäet kan låta brutalt, men är ingenting emot det sexuella våld ett övergrepp innebär.

Att slå mot ögon, hals, skrev och knä kan i en sådan situation  vara den enda möjliga  lösningen.


Många tjejer är ovana vid att sätta sina egna gränser och försvara dem. Våra instruktörer har under mer än tio års tid hållit pass på skolor, ­fritidsgårdar, arbetsplatser och i en massa andra sammanhang, och vi vet att självförsvaret ger resultat.

Det skapar ett rum för tjejer att diskutera gränssättning och sexualiserat våld. Det är ett tillfälle där de får höra att den egna kroppen är värd att försvara - och de får verktygen för att göra det. Skolan måste ta ansvar för att ge unga tjejer redskapen för att sätta ett värde på sig själva, men utan en förståelse för det sexualiserade våldets mekanismer blir det meningslöst. Det sexualiserade våldet får inte längre förpassas till att vara tjejers individuella skuld. Vi kräver feministiskt självförsvar i skolan.

FAKTA

Felicia Ohly, Hanna Cederin och Tove Liljeholm sitter i ledningen för Ung Vänster och är samtliga instruktörer i feministiskt självförsvar.