Gustav Fridolin, utbildningsminister (MP), skriver att den svenska skolan klarade av att ta emot många nya elever i samband md flyktingkrisen. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONGustav Fridolin, utbildningsminister (MP), skriver att den svenska skolan klarade av att ta emot många nya elever i samband md flyktingkrisen. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Gustav Fridolin, utbildningsminister (MP), skriver att den svenska skolan klarade av att ta emot många nya elever i samband md flyktingkrisen.  Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, menar att den svenska skolan är på väg utför. Foto: LISA MATTISSONJan Björklund, partiledare för Liberalerna, menar att den svenska skolan är på väg utför. Foto: LISA MATTISSON
Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, menar att den svenska skolan är på väg utför.  Foto: LISA MATTISSON

Skolan blev inte sämre när flyktingeleverna kom

Publicerad

Skolan klarade av att ta emot många nya elever under flyktingkrisen utan att kvaliteten försämrades, skriver Gustav Fridolin, utbildningsminister (MP). 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK I SKOLA. 2015 kom 70000 barn från krig och flykt till svensk skola. Lärare och rektorer gjorde stordåd för att göra krigshärjade barn till elever som fick se sin framtid. I vår respekt för den insatsen är jag övertygad om att Jan Björklund och jag förenas.

Det fanns de som kraxade om att mottagandet av nyanlända skulle försämra skolan för de elever som redan var där. Så blev det inte. Vi investerade i skolan. Trots fler elever har vi högre lärartäthet och antalet elever per pedagogisk personal har sjunkit markant. Trots lärarbristen arbetar fler legitimerade lärare i skolsystemet än någonsin.

 

Läs även: Jan Björklund svartmålar skolan och missar målet 

 

Sedan 2014 har resultaten, tvärtemot olyckskorparnas förutsägelser, förbättrats. En högre andel nyanlända når behörighet. En högre andel elever med svensk bakgrund når behörighet. Skolan klarade alltså att ta emot många nya elever, utan att kvaliteten försämrades för de vi redan hade. Det är en arbetsseger av lärare och rektorer.

Det är denna arbetsseger Björklund sablar ner (Expressen 27/2) när han svepande påstår att resultaten försämras. Han kan bara påstå det om han blundar för att den stora insats vi gjorde 2015, och fortsätter göra, innebär att andelen nyanlända bland eleverna ökat. 

För en del av dem räcker inte tiden i skolan, de har länge varit på flykt, bott flera år i flyktingläger och kan inte på kanske bara ett år lära sig det andra elever får tio år på sig att lära. Vi behöver säkra att de får mer tid och binda ihop grundskolan och gymnasiets introduktionsprogram så att alla når behörighet även om alla inte hinner göra det i nian.

Ojämlikheten måste brytas 

Den stora uppgiften är denna: Ska vi fortsätta ha växande kunskaper måste ojämlikheten brytas. Nyanlända får inte koncentreras till bara några skolor. Vi ska fortsätta satsa mer på de skolor och elever som har det tuffast. Ungas psykiska ohälsa måste mötas, elevhälsan stärkas, specialpedagogiken byggas ut. Lärare ska få mer avlastning, och mer tid för sitt jobb.

Vi har så mycket kvar att göra. För att stärka professionen, de som gör jobbet i skolan. Då börjar vi inte med att blunda för att deras arbete faktiskt ger resultat.

 

Av Gustav Fridolin

Utbildningsminister (MP)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag