STOPPAD. "Rikspolisstyrelsen, RPS, har försökt stoppa Marcus Ericsons företag från att delta i upphandlingar om politi­transporter, det vill säga transport av avlidna personer.
STOPPAD. "Rikspolisstyrelsen, RPS, har försökt stoppa Marcus Ericsons företag från att delta i upphandlingar om politi­transporter, det vill säga transport av avlidna personer.

SKL manipulerar för att förstöra Marcus liv

Publicerad
Uppdaterad

När SKL lägger sig i pågående domstolsprövningar för att komma åt enskilda företagare är måttet definitivt rågat. Det skriver Clarence Crafoord.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Är det rimligt att landets kommuner genom sitt lobbyorgan lägger sig i en pågående rättslig prövning för att komma åt en enskild företagare?
Det är vad som har drabbat företagaren Marcus Ericson i Stockholm. Rikspolisstyrelsen, RPS, har försökt stoppa hans företag från att delta i upphandlingar om politi­transporter, det vill säga transport av avlidna personer. Helt opåkallat har Sveriges kommuner och landsting, SKL, nu lagt sig i processen.
Man skulle kunna tro att en organisation med namnet Sveriges kommuner och landsting är en myndighet eller något annat neutralt. Men det är det alltså inte. I själva verket är SKL en politiskt styrd intresseorganisation där ledningen skiftar med majoritetsförhållandena i landets kommuner. Just nu är det moderaten Anders Knape som styr.

Under 2010 fick SKL 425 miljoner kronor av svenska kommuner och närmare 600 miljoner kronor i statliga bidrag. Det utbetalades alltså sammanlagt drygt en miljard kronor av allmänna medel till SKL - en ideell förening som inte lyder under offentlighetsprincipen.
SKL säger sig vilja "väcka frågor, agera kraftfullt och bilda opinion". Man kan diskutera lämpligheten i att miljardbelopp av offentliga medel används till opinionsbildning. Men när SKL lägger sig i pågående rättsliga domstolsprövningar är måttet definitivt rågat.
Marcus Ericson, som nu är föremål för SKL:s opinionsaktivism, begick i mitten av 1990-talet flera grova brott. Men när han frigavs 2005, efter att ha avtjänat ett längre fängelsestraff, var han fast besluten att lägga om sitt liv. Han tog anställning på Fidelia som ägnar sig åt polititransport. Där avancerade han och kunde så småningom köpa företaget, som i dag har drygt 20 anställda. Han har byggt upp sitt liv igen och är i dag en seriös företagare.
Fidelia har, med Marcus Ericson i ledningen, vunnit flera upphandlingar och har i dag avtal med flera stora polismyndigheter. Men RPS har i olika omgångar försökt utesluta Fidelia från upphandlingar på grund av Marcus Ericsons förflutna. Så får det inte gå till. Enligt Europakonventionen är uteslutande från upphandlingen att likställa med straff och Marcus Ericson har redan straffats. Att bli straffad igen för samma brott strider mot Europakonventionen och grundläggande rättsprinciper.

Efter RPS försök att utesluta Marcus Ericson fick han först rätt i Förvaltningsrätten. RPS försökte också ge uppdragen till andra anbudsgivare trots att dessa inte klarade kraven. Det var också fel och därför tillerkändes Marcus Ericson dessutom skadestånd i en dom från Svea hovrätt som kom i juni 2011. RPS överklagade till Högsta domstolen, HD, som just nu har att besluta om målet ska tas upp till prövning eller inte.
I detta känsliga skede av en domstolsprövning mellan en enskild och staten, i form av RPS, har alltså SKL valt att blanda sig i. Agerandet från SKL är häpnadsväckande. I en skrivelse till HD (som HD inte riktigt verkar veta vad de ska göra med) är det maktspråk som gäller. SKL slår fast att de är en intresseorganisation för Sveriges 20 landsting och 290 kommuner. De skriver att dess medlemmar svarar för en stor del av den offentliga upphandlingen i Sverige, som anges omsätta 500 miljarder kronor årligen.
SKL förklarar för HD att de tycker att Svea hovrätt har dömt fel och att HD måste ta upp fallet och ändra utgången. När regeringsformen moderniserades för ett par år sedan skrev regeringen bland annat följande i sin av riksdagen antagna proposition: "Det är av synnerlig vikt att allmänheten känner förtroende för att domstolarna är oberoende och att det inte finns någon risk för politisk påverkan."
SKL är som sagt en offentligt finansierad politisk organisation. Med detta följer ett ansvar som SKL inte verkar vilja ta. I stället försöker SKL genom sitt maktspråk påverka landets högsta domstol i ett pågående ärende. Ett oberoende domstolsväsende är ett av fundamenten i vårt demokratiska samhälle. Det är allvarligt att SKL inte värnar detta oberoende och heller inte respekterar att kravet på oberoende och opartiska domstolar har ställts upp till skydd för den enskilde medborgaren.

Clarence Crafoord
Clarence Crafoord är jurist och chef vid Centrum för rättvisa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag