Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amnesty: Skjutningarna är en kollektiv sorg för alla

Sara Bessa, Amnesty Sverige. Projektansvarig för Digital disruptors.
Joanna Backman, Amnesty Sverige. Kommunikationsansvarig för Digital disruptors.

För att förhindra att det dödliga gatuvåldet avskrivs som ett problem i särskilt utsatta områden startar nu kampanjen ”Kollektiv sorg” med stöd av Amnesty Sverige genom projektet Digital disruptors, skriver Joanna Backman och Sara Bessa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I den politiska debatten kring det dödliga gatuvåldet har skärpning av strafflagstiftningen blivit en kapplöpning som hamnat i förarsätet medan de drabbade lämnats vid vägkanten. Att unga människor dör får inte begränsas till en rubrik eller en siffra i statistiken. 

Att bli påverkad av det dödliga gatuvåldet är en hård verklighet för många människor i Sverige. När en ung människa berövas på livet, är det en förlust för både familj, vänner, grannskap och samhälle. Då en ung människa utsätts för våld är det inte bara ett brott som begås mellan privatpersoner. Det är också en kränkning av den unga människans rättigheter och den mest grundläggande av mänskliga rättigheter, rätten till liv.

Bryter mot barnkonventionen

FN:s barnkonvention, som Sverige infört i nationell lag, har en skyldighet att ”till det yttersta av sin förmåga säkerställa barns överlevnad och utveckling”. Denna skyldighet innebär även att Sverige måste utföra ett förebyggande arbete som säkerställer att barn inte växer upp och hamnar i en vardag där det dödliga våldet är ständigt närvarande. Barn och ungdomar som utsätts för våld, oavsett situation och omständigheter, har inte fått sina mänskliga rättigheter skyddade, och staten har därmed misslyckats. 

Kampanjen ”Kollektiv sorg”

För att lyfta konsekvenserna av det dödliga gatuvåldet som unga personer drabbas av i socioekonomiskt utsatta områden runtom i landet stöttar Amnesty Sverige nu kampanjen ”Kollektiv sorg”. Kampanjen drivs av två unga människorättsaktivister, Josef Farhan och Sakariya Hirsi, från Tensta och Kista i Stockholm, som vill visa människorna bakom rubrikerna samt belysa tragedin när unga människor dör. Vilka är de drabbade och hur formas deras liv av våldets ständiga närvaro? Vad borde ha gjorts annorlunda redan långt innan skjutningen var ett faktum? På vilket sätt har samhället svikit och hur kan destruktiva trender brytas?

Hur ska både brotten och deras bakomliggande orsaker bekämpas, för en hållbar framtid för alla?

Genom att ta del av fler berättelser från de unga människorna själva och inkludera dem i samtalet motverkas rubrikernas och statistikens distans till de människor som faktiskt drabbas av våldet. Annars blir rapporterna om ”våld i utanförskapsområdena” en grogrund för fördomar och de som växer upp och lever mitt i och drabbas av det dödliga våldet, riskerar fortsatt stigmatisering.  

Regeringen måste göra mer

Över hela världen ställer sig allt fler unga människor i det främre ledet med förhoppningen och ambitionen att förändra världen till en bättre plats. För Amnesty har unga människors engagemang och aktivism alltid varit en drivande kraft i vårt arbete för förändring och respekt för mänskliga rättigheter. Genom initiativ som ”Kollektiv sorg” ser vi till att unga och drabbade får vara med på sina egna villkor och sätta agendan. 

Regeringen har presenterat ett åtgärdsprogram för gängkriminaliteten, men hur ser strategin ut för att förhindra att barn växer upp och blir offer för det dödliga gatuvåldet? Hur ska både brotten och deras bakomliggande orsaker bekämpas, för en hållbar framtid för alla? Hur ska vi säkerställa att alla barn och ungdomar får växa upp i en trygg miljö med fungerande bostäder, vård, skolor och socialt stöd? Våra förtroendevalda och våra myndigheter har den yttersta makten men ansvaret delar hela samhället, både jag och du. Vi delar alla en kollektiv sorg över de liv som aldrig fick levas.

 

Av Joanna Backman

Amnesty Sverige

Kommunikationsansvarig Digital disruptors

Sara Bessa

Amnesty Sverige

Projektansvarig Digital disruptors  

LÄS MER:amnesty.se/kollektivsorg kan man skriva under Josef Farhans och Sakariya Hirsis öppna brev