Jammie Thomas-Rassets advokater jobbar med överklagandet som går ut på att domen går emot konstitutionen. Foto: Julia Cheng/AP
Jammie Thomas-Rassets advokater jobbar med överklagandet som går ut på att domen går emot konstitutionen. Foto: Julia Cheng/AP

Skivbranschen går mot sin död

Publicerad
Uppdaterad
Hon är småbarnsmamman som dömdes att betala över 14 miljoner kronor för illegal fildelning.
Nu skriver Jammie Thomas-Rasset, 32, själv om framtiden för musikindustrin.
"Dess affärsmodell är på väg att dö. I stället för stämningar borde man redan från början satsat på att göra fildelningstjänsten Napster laglig."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Vad sjutton är Kazaa? I augusti 2005 stod jag förbryllad med ett brev från en advokatbyrå i handen. Byrån påstod att den hade bevis för att det hade laddats ner musik illegalt till min dator och bad mig ringa dem. Mannen som svarade var vänlig och försökte hjälpa mig att hitta programmet Kazaa, men när vi inte lyckades gav han mig ett val: betala 5 000 dollar eller förbered dig på att bli stämd. Jag visste inte vad Kazaa var, och hade aldrig laddat ner musik med någon sådan programvara, så naturligtvis vägrade jag att betala.
Det var så klart ingen trevlig upplevelse att stå inför rätta. Jag var nervös hela tiden, kunde inte äta och knappt sova. Hela tiden önskade jag att allt skulle vara över.
När domen väl kom i juni i år kändes den som ett hårt slag i magen, jag dömdes att betala 1,92 miljoner dollar i skadestånd (14 miljoner kronor) eftersom jag enligt rätten fildelat 24 låtar. Jag började först gråta, sedan tog jag mig samman och bestämde mig för att jag inte hade något annat val än att fortsätta min kamp.

Hur kan någon påstå att man lidit en förlust på 1,92 miljoner för en produkt som är värd mindre än 25 dollar? Det är löjligt. Mina advokater jobbar just nu med överklagandet där vi hävdar att domen går emot konstitutionen. Under tiden försöker jag att skjuta ifrån mig tankarna på det enorma skadeståndet. Ännu har domen inte påverkat min familjs ekonomi. Och om jag slutligen tvingas betala så får jag oroa mig för det då.
Efter domen har mitt liv blivit väldigt hektiskt. Småbarnsmamman som blev överkörd av skivbolagsindustrin är en oemotståndlig historia för de flesta tidningar och tv-kanaler. Jag tycker illa om den uppmärksamhet som jag fått till följd av målet, men jag valde faktiskt inte att slå in på den här vägen, den tvingades på mig. Nu har jag inget annat val än att försöka få rätsida på den här röran.

Min åsikt är att
skivbolagsbranschens affärsmodell är på väg att dö och trots att den försöker att göra allt för att förhindra den döden så fungerar det inte. Jag tror också att musikindustrin förlorar mer än den vinner med sina meningslösa stämningar mot privatpersoner. I stället för att försöka stämma bort så kallad peer-to-peer-programvara borde man redan från början ha gjort en överenskommelse med utvecklaren av Napster för att få fram en laglig tjänst.
Men eftersom branschen nu verkar ha valt stämningsvägen så tycker jag att den borde hitta något lugnt hörn av samhället där den kan dra sig undan medan dess industri går under.

JAMMIE THOMAS-RASSET

Jammie Thomas-Rasset, 32, är mamma till fyra barn. Hon jobbar på avdelningen för miljö- och naturresurser på ett indian-reservat i centrala Minnesota, USA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag