Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skitföretagandet är oacceptabelt, M

Svenska löner och villkor ska gälla för alla som kör transporter i Sverige, skriver Johan Danielsson (S).Foto: LASSE SVENSSON
Johan Danielsson är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT

Om Moderaterna på allvar värnar om ordning och reda på våra vägar måste de välja sida en gång för alla. Det går inte att rösta på ett sätt och sedan i media hävda att vi ljuger, skriver EU-parlamentariker Johan Danielsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det gläder mig att Moderaterna verkar ha bytt fot och vill följa oss socialdemokrater i frågan om ordning och reda på våra vägar. Det verkar nästan som de har förstått allvaret i dagens situation där människor utnyttjas till slavliknande arbetsvillkor. Det är ett skitföretagande som är helt oacceptabelt och som måste bort. Moderaternas nya position är extra glädjande då de tidigare i Europaparlamentet röstat emot både rimliga kör- och vilotider och att svenska löner och villkor ska gälla för alla som kör transporter i Sverige. 

M röstade mot ordning och reda

Men om detta är den nya linjen blir det ännu märkligare att Moderaterna för några veckor sedan valde att rösta emot majoriteten i sin egen partigrupp, och en stark majoritet i hela Europaparlamentet, och i stället röstade för krav om att riva upp delar av den överenskommelse som man nu säger sig vilja stödja för att skapa ordning och reda på vägarna. Moderaterna måste bestämma sig för vilken sida de ska stå på.

Att Moderaterna använder krystade klimatargument för att ifrågasatta att fordon med jämna mellanrum bör återvända till landet där de är registrerade är deprimerande.  Det är inget som tvingar åkerier att köra tomma genom Europa. Tanken är tvärtom att en lastbil som bedriver permanent trafik i Sverige ska vara registrerad i Sverige och betala skatt här. Annars ska den lastbilen självklart regelbundet återvända till landet där den är registrerad. 

Dags att välja sida

Att vi socialdemokrater inte skulle prioritera trafikpoliser och kontroller är bara tröttsamma dumheter. När vi röstat för skärpta kontroller i vägpaketet har Moderaterna röstat emot. 

Om Moderaterna på allvar värnar om ordning och reda på våra vägar måste de välja sida en gång för alla. Det går inte att rösta på ett sätt och sedan i media hävda att vi ljuger. Röstprotokollen är offentliga. Skärpning!

 

Av Johan Danielsson (S)

Europaparlamentariker