Skippa RUT-avdragen och stoppa gängvåldet

Det dödliga våldet ligger på en hög nivå i Stockholms län. I måndags kväll sköts en man ihjäl i Skogås i Huddinge.
Foto: PONTUS ALTIN/TT
Linda Westerlund Snecker är rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Foto: OLLE SPORRONG

Socialdemokraterna har ett val att göra i kampen mot gängkriminaliteten: Antingen fortsätter de på den inslagna vägen, med tuff retorik och handfallen politik, eller så gör man något på riktigt. Då gäller det att avsätta pengar, skriver Linda Westerlund Snecker (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Stockholms län har fler dött i skjutningar hittills i år jämfört med samma tid 2019. I Göteborg sätter gängkriminella upp vägspärrar för att kontrollera ”sina områden”. Och i Malmö har man fortfarande inte gripit mördaren för mordet på småbarnsmamman Karolin Hakim, som blev skjuten på öppen gata för över ett år sedan. Gängen gör allt för att skapa ett parallellsamhälle med egna lagar och regler.

Efter sex år i regeringskansliet är det tydligt att varken Socialdemokraterna eller högern har lösningen på hur vi kommer till rätta med gängkriminaliteten. För trots all symbolpolitik och trots att fängelserna är överfulla minskar inte skjutningarna och kriminaliteten. Runt om i Sverige är folk är oroliga och rädda och undrar vad som sker i deras bostadsområden. 

Jaga kriminella i stället för väljare

Regeringen är inte intresserad av att lägga fram åtgärder som har effekt på riktigt. Det är dags att sluta jaga väljare och börja jaga kriminella. Regeringen har nu ett val, symbolpolitik eller handlingskraft.

Våldet härjar i de områden där fattigdomen är som mest utbredd. Det härjar där trångboddheten är störst och skolorna har störst utmaningar. Det är socialdemokratins politik som drivit denna utveckling. Det är bara en annan politik som kan sätta stopp för den.

Barn i riskzonen ska fångas upp av en socialtjänst med resurser. 12-åringar ska spela fotboll, inte springa gängens ärenden.

Vi i Vänsterpartiet har den politiken. Vi har varit med och beslutat om politik som får bort de kriminella från gatan, såsom hårdare vapenlagar och fler poliser som kan kartlägga och ingripa mot gängen. Det vill vi fortsätta med. Vänsterpartiet vill bygga anstaltsmoduler, snabbyggda modulhus, som tillfälligt kan avlasta fängelserna och där den som döms för brott kan låsas in. Vi vill satsa på fler brottsförebyggande poliser i utsatta områden och införa trygghetszoner med trygghetsvärdar. 

Rusta förorterna

Det är viktiga förslag, som har effekt på kort sikt. Men vi vet också att mer behöver göras för att bryta utvecklingen en gång för alla. Det behövs långsiktig politik. Något som också polisen efterlyser, men än så länge fått litet gehör för från Socialdemokraterna och högern. 

Där handlar det om att satsa på utsatta områden och få bort segregationen och utsattheten. Vi behöver rusta förorterna, inte sälja ut dess centrum till riskkapitalbolag. Vi behöver bygga lägenheter med rimliga hyror som vanligt folk har råd med. Vi behöver se till att den som är arbetslös får chans till utbildning och jobb. Vi behöver satsa på skolan. Alla barn ska få det stöd de behöver och en chans till en bra framtid. Ingen förälder ska behöva oroa sig för att deras barn ska rekryteras till knarkkurir. Barn i riskzonen ska fångas upp av en socialtjänst med resurser. 12-åringar ska spela fotboll, inte springa gängens ärenden. 

Tio år för att komma tillbaka

Att vända utvecklingen är svårt, men inte omöjligt. Det tog 30 år att skapa utsatta områden. Det kommer ta tio år att återställa dem. Då gäller det som politiker att vara modig och uthållig. Här har Socialdemokraterna ett val att göra: Antingen fortsätter de på den inslagna vägen, med tuff retorik och handfallen politik, eller så gör man något på riktigt. Då gäller det att avsätta pengar. 

Ska vi få bort utsattheten och segregationen går det inte att lägga alla pengar på skattesänkningar för de rikaste. Då finns det inte pengar till RUT-bidrag för att möblera om i våningar hos välbärgade på Östermalm. Dessa pengar behöver i stället gå till att skapa framtidstro och hopp. De behöver gå till att sluta klyftan mellan fattiga och rika, mellan bostadsområden och mellan människor. Det är bara så vi kan komma till rätta med kriminaliteten.

Det är ett val regeringen och Morgan Johansson gör. 


Av Linda Westerlund Snecker (V)

Rättspolitisk talesperson

Se debatten mellan Hanif Bali och Linda Snecker: