Skippa nubben i jul

VÄLJER BORT ALKOHOLEN. Karin Adelsköld har slutat dricka, och uppmanar fler att se över sin konsumtion.
Foto: Theresia Köhlin

Att folk ser julafton som ett tillfälle att bli lullig redan till  lunch är lika märkligt som att vi äter torr potatis och sill till fest.  Det skriver Karin Adelsköld.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Men är du alkoholist eller"? Det är den vanligaste reaktionen jag får när jag berättar att jag inte dricker alkohol sen några år tillbaka. Men så är det inte. Jag varken är eller var alkoholist, jag bara tröttade på mitt eget slentriandrickande, började fundera varför jag egentligen alls drack, tappade sugen och la av.

Tidigare har jag druckit alkohol som folk gör mest, jag kunde ta ett glas vin mitt i veckan, till middagen på helgen och vid festliga tillfällen. Inte särskilt mycket, kanske tre eller fyra glas på sin höjd. Det var gott. Ett bra sätt att slappna av på.

Det var samma när jag växte upp. Mina föräldrar drack aldrig sprit, men väl vin till maten. Det var egentligen först när jag träffade min nya pojkvän och numera fästman som undrade varför det var så viktigt för mig att just dricka ett glas vin på fredagskvällen som jag började fundera.

Ja varför var det så viktigt för mig? Och varför är det så viktigt för oss svenskar?

Så jag slutade. Pang, bara så där. Om min omgivning reagerade starkt. Är du gravid? Har du problem? Är du alkoholist? VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ DIG, VARFÖR DRICKER DU INTE? Och mitt svar som får folk att verkligen gå i taket av ilska. Jag vill inte dricka bara. Jag mår bättre, känner mig snyggare och blir mer kreativ utan alkohol.


Jag tror faktiskt det skulle vara mindre provocerande om jag faktiskt var en nykter alkoholist. Men nu är jag en vanlig vinkonsument som lagt av. Och i stället för att bara vara en som dricker alkoholfri öl blir jag ett levande fuck off-finger i ansiktet på de som bara vill ta ett glas vin för att slappna av på fredagskvällen.

Jag hade faktiskt väntat mig starka reaktioner. Efter att ha varit vegetarian sen 80-talet, börjat med stand up-comedy som 35-årig småbarnsmorsa och visat gäddhänget för en miljonpublik på bästa sändningstid i tv blir man rätt van att folk undrar vad fan man håller på med.

Men det finns inget som slår att inte dricka alkohol när det gäller att vända upp-och-ner på folks världsbild.

Till och med IOGT-NTO själva gjorde en intervju och satte mig på omslaget på sin medlemstidning med rubriken "Sveriges roligaste kvinna - och helnykter". Ja, tänk så exotiskt.


Nej, det som chockerade mig var i stället att jag för första gången såg hur mycket vi svenskar dricker och hur lite det ifrågasätts. Man ses och tar en öl, man dricker vin till maten, man tar ett glas för att koppla av, chefen bjuder på drink på after worken.

Och så julen, aldrig förr har jag tänkt på hur mycket alkohol som vi faktiskt petar i oss under julen av ren "tradition". Även de som brukar dricka med sunt förnuft släpper detta och som en skock dumma får rusar alla mot glöggen och tycker det är det mest självklara som finns att vara lullig till lunch.

"MEN SKA MAN INTE ENS FÅ TA EN ÖL I DETTA JÄVLA FÖRMYNDARSAMHÄLLE"? Lugn, jag har aldrig sagt att alla ska skippa alkohol helt. Bara att fler borde se över sin konsumtion och fråga sig varför man egentligen dricker. Och kanske till och med undvika alkohol ibland.

Som nu i jul. För barnens skull. Skippa nubben, drick alkoholfri glögg och var i stället närvarande och nykter. Har du problem med alkohol är det en fantastisk gåva att ge barnen en nykter jul. Har du inte problem så blir det ju en lätt sak att bara låta bli.


Och fråga dig själv - varför dricker du och hur får det dig att må? Jag tror överhuvudtaget det är nyttigt att ifrågasätta sådant som sker på ren slentrian. Varför äter vi den torftiga rätten sill och potatis när det är fest? Varför ser vi "Kalle Ankas jul" på en bestämd tid trots att den finns på webben? Och varför dricker du på julafton?


Karin Adelsköld

är programledare, komiker och ambassadör för "Vit jul"

Ska du vara nykter i jul?