Göran Hägglund presenterade i förra veckan tre förslag på reformer för svensk migrationspolitik. Foto: Jens L'Estrade
Göran Hägglund presenterade i förra veckan tre förslag på reformer för svensk migrationspolitik. Foto: Jens L'Estrade

Skillnad söka skydd och söka nytt hemland

Publicerad

Vi bör fortsätta ge fristad åt människor i behov och vara öppna mot de som vill komma till Sverige för att skapa ett bättre liv. Men arbete bör vara krav för permanent uppehållstillstånd, skriver Sara Skyttedal, ordförande i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I torsdags presenterade Göran Hägglund tre förslag på reformer som syftar till att förbättra svensk migrationspolitik. Samtidigt som han gjorde detta bjöd han in till vidare diskussion om förslagen för att mejsla ut en bättre och samlad migrations- och integrationspolitik. Han uppmanade alla politiker att lämna skyttegravarna och diskutera konkreta åtgärder. Jag hoppas alla hörsammar denna uppmaning.

Jag är mycket glad över Görans tydliga besked och delar också synen på viljeriktningen i förslagen. Skulle de genomföras skulle det avsevärt förbättra svensk policy, det skulle hjälpa de med störst behov och det skulle minska kostnaderna för skattebetalarna. För mig är beskedet att temporära uppehållstillstånd generellt bör ersätta permanenta uppehållstillstånd vid asyl den viktigaste av dessa tre reformförslag.

Det finns nämligen starka ideologiska skäl till varför denna reform bör modifieras och genomföras, vilka grundar sig i alliansens syn på arbetslinjen som fundament för vårt samhällsbygge.

I dag lider svensk migrationsdebatt av att man generellt inte skiljer mellan en person som söker asyl och en person som vill skaffa sig ett nytt hemland - de kallas slentrianmässigt båda för invandrare.

Asyl kommer ifrån latin och betyder fristad. Det är detta vi har förbundit oss att erbjuda och det är det vi har ett moraliskt ansvar att erbjuda människor på flykt.

Men en fristad är inte ett nytt hemland, det är en tillflyktsort man kan söka sig till i tider av behov och sedan lämnar. Detta skiljer sig ifrån en person som söker ett nytt hemland för att permanent bosätta sig på en ny plats. Även om en person som sökt asyl i många fall kommer göra om sin fristad till sin nya hemort bör vi se denna viktiga distinktion mellan att söka skydd och att söka en ny hembygd.

Vi svenskar kan vara stolta över hur vårt land har agerat historiskt. Vi har erbjudit fristad åt människor i behov och vi har också varit öppna mot människor som vill komma till vårt land för att skapa sig ett bättre liv. Denna ordning bör förbli.

Denna öppenhet tog vi tillvara inom alliansen när vi förändrade lagarna så att den som kan klara sin egen försörjning är välkommen att invandra till Sverige. Vi fastslog genom den reformen att arbetslinjen var grunden utifrån vilken människor var välkomna att tillsammans med oss bygga en gemensam framtid.

Den reforminriktning Göran Hägglund pekat på är ett utmärkt sätt att skapa en helhet för migrationspolitik som till fullo omfamnar arbetslinjen. Ett sådant system skulle grundas i att de som tilldelas asyl enbart får temporära uppehållstillstånd (som gäller så länge de behöver fristad) men att dörren alltid är öppen för dem att byta spår och bli arbetskrafts- invandrare.

Enda vägen till permanent uppehållstillstånd skulle på så sätt bli att komma i arbete. En sådan politik skulle ha en stark normativ effekt gentemot de som vill bygga sin framtid med oss i Sverige och samtidigt understryka att det inte finns några genvägar in i det svenska samhället. Arbetslinjen gäller för alla.

Efter Göran Hägglunds presentation svarade övriga allianspartier med att de just nu också utvecklar sina egna förslag.

Jag hoppas att de kommer ta inspiration av oss kristdemokrater men också av alliansens gemensamma arbetslinje så att vi tillsammans kan gå fram i valet i mars med en sammanhållen politik.

 

Sara Skyttedal,

förbundsordförande Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag