Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skicka tillbaka pengarna, drottningen

Kurdo Baksi. Foto: Christian Örnberg
Drottningen och kungen. Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES

Drottningen håller på att bli huvudperson i den turkiska regimens PR-spektakel, skriver journalisten Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Kurdo Baksi

Journalist och författare

Drottning Silvia har länge gjort sig känd för sitt stora hjärta för utsatta barn. Hon har sin stiftelse Care about the children och hon grundade World Childhood foundation där hon – med prinsessan Madeleine – arbetar med att förhindra att barn utsätts för övergrepp eller exploatering. Ingen tvivlar på drottningens engagemang. Men nu ser det ut som om hon har förts bakom ljuset – av den turkiska regimen som håller på att göra övergrepp mot barn lagligt.

Så här ligger det till: På tisdag klubbar det turkiska parlamentet en lag som friar förövare som haft sex med en minderårig – om gärningsmannen sedan gifter sig med offret. Alltså fritt fram för gubbar att ha sex med unga flickor utan att bli straffade. För man kan väl inte tolka lagen på annat sätt? Med all rätt har lagförslaget väckt en enorm kritikstorm och stora protester i EU-kandidatlandet Turkiet. Lagförslaget, som manglats fram i justitieutskottet utan synpunkter från barn- och kvinnoorganisationer, verkar av allt döma unikt i världen.

 

Barnrättsadvokater, samhällsdebattörer och oppositionspolitiker tolkar den kommande lagen som en ren amnesti för våldtäktsmän. Som om inte den nya lagen var omänsklig nog kommer 4 000 redan dömda våldtäktsmän i de turkiska fängelserna att jubla i samma stund som den turkiske talmannen slagit klubban i bordet på tisdag.

Än så länge omfattar den nya lagen endast våldtäktsmän som döms före 16 november 2016. Men juridiska experter i Turkiet som jag talat med är övertygade om att den nya friande lagen snart omfattar även framtida sexbrott mot barn i och med upphovsmännen (läs styrande AKP) kan hävda likhetsprincipen i den turkiska Författningsdomstolen som kommer att behandla positivt en sådan överklagan.

Som av en händelse ordnar den turkiska ambassaden i Stockholm två dagar senare en filmfestival. På affischen ser jag till min häpnad och ledsnad att överskottet av filmfestivalen på Rigoletto i Stockholm oavkortat går till HM Drottning Silvias stiftelse Care about the children. Den turkiska totalitäre regimens förlängda arm, som friar gärningsmän som utnyttjat barn sexuellt, ska alltså dölja sina brott mot barn genom att skicka pengar till Sveriges drottning Silvia.

 

Jag tar en titt på hemsidan för drottning Silvias stiftelse som jag har oerhört respekt för. Det första som möter mig är dessa två meningar: ”Drottning Silvias Stiftelse – Care about the children har en vision att utifrån FN:s barnkonvention verka för en värld där alla barn får sina mest grundläggande behov uppfyllda. De ska få en möjlighet att gå i skolan, få god vård och omsorg, känna trygghet och glädje under sin uppväxt – kort sagt få vara just barn.”

Att den turkiska ambassaden ska skicka pengar till vår drottnings stiftelse för barn är inte bara respektlöst mot drottningen utan mot alla barn och föräldrar som dagligen kämpar för sina barns trygghet.

Därför är jag övertygad om att drottning Silvia är förd bakom ljuset. Hade drottningen känt till att hon höll på att bli huvudperson i den turkiska regimens PR-spektakel hade hon givetvis tackat nej.

Men än är det inte för sent. Skicka tillbaka pengarna till den turkiska ambassaden, drottning Silvia.

 

Kurdo Baksi

Journalist och författare