VÄCKER HETA KÄNSLOR. Det turkiska skeppet "Mavi Marmara" ingår i den åtta fartyg starka konvojen som under namnet Ship to Gaza är på väg mot Gazaremsan för att visa sitt stöd för palestinierna. Ombord finns bland andra Henning Mankell. Foto: REUTERS och CHRISTIANÖRNBERG
VÄCKER HETA KÄNSLOR. Det turkiska skeppet "Mavi Marmara" ingår i den åtta fartyg starka konvojen som under namnet Ship to Gaza är på väg mot Gazaremsan för att visa sitt stöd för palestinierna. Ombord finns bland andra Henning Mankell.  Foto: REUTERS och CHRISTIANÖRNBERG

Skepp fullastade med charlataner

Publicerad
Uppdaterad
Henning Mankell demonstrerar Ship to Gazas illvilliga
förvrängning av verkligheten, skriver Caroline B Glick.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Den flottilj på åtta båtar som kallar sig Ship to Gaza och som tänkt sig att angöra Gazaremsan på torsdag är ett obscent försök att lägga beslag på den judiska nationella befrielserörelsens - sionismens - hjälterika bildspråk. Allt för att skrida närmare målet för dem som vill utplåna det judiska folket och tillintetgöra den judiska staten.
Organisatörernas uttalade mål är att olagligen hjälpa och stödja Hamas: En illegal terroristorganisation.
Sedan Hamas tog makten i Gaza för tre år sedan, har organisationen - som uttryckligen utfäst sig att begå folkmord på världens hela judenhet och att fysiskt utradera Israel från kartan - förvandlat Gazaremsan till ett centrum för det globala jihad.
Den har rättsstridigt hållt den israeliska gisslan Gilad Schalit isolerad i fyra år. Och Hamas är oavbrutet engagerat i en massiv, Iranfinansierad upprustning inför sitt nästa anfall på Israel.
Flottiljen finansieras av statsstödda ideella organisationer från Turkiet, Sverige, Irland och Grekland. Organisationer som innefattar kulturpersonligheter som Sveriges Henning Mankell.
I likhet med sina medorganisatörer liknar Mankell Hamas terrorister vid antinazistiska motståndsrörelser och Israel vid det nazistiska Tyskland.

För att förstå
varför det slagets beskrivningar är en grotesk förvrängning av verkligheten måste vi minnas källan till den sionistiska rörelsens historia, vilken "Free Gaza"-rörelsen alltså försöker ta över.
Mellan 1936 och 1939 inledde lokala arabiska jihadister i det Israel som då stod under brittiskt mandat en terrorvåg mot judar och britter.
För att försöka dämpa dessa Hamas föregångare förbjöd Storbritannien all judisk invandring till Palestina. Det var ett avgörande brott mot dess egna och internationellt erkända överenskommelser som antogs av Nationernas Förbund, vilka underströk just vikten av att förenkla judisk immigration.
Dessutom, genom att stoppa judisk invandring till den enda plats där de var välkomna, utlämnade britterna den europiska judenheten till Hitlers helvete.
Storbritannien behöll förbudet mot judisk immigration även efter kriget. För att bekämpa denna politik organiserade det sionistiska ledarskapet i det ännu ej erkända Israel ett program för ickeauktoriserad invandring. Sionistiska representanter sökte världen runt efter fartyg som var nog stora att frakta Europas judiska flyktingar till Israel.
Den här tidens mest emblematiska fartyg var Exodus. Exodus satte segel i Frankrike i juli 1947 med 4515 judiska förintelseöverlevare ombord. Däribland 655 barn.
Britterna kapade Exodus i Haifa. De satte flyktingarna på brittiska fängelseskepp som skulle ta dem tillbaka till Europa. Franska myndigheter förbjöd fartygen att angöra i Frankrike, så man seglade vidare till Hamburg i Tyskland där flyktingarna tvingades att gå i land.
Det internationella ramaskri mot Storbritannien som följde efter Exodushistorien blev så starkt att det banade väg för Israels nationella självständighet tio månader senare.

Och nu, 62
år efter det att dessa ödesdigra händelser ägde rum, ska vi på torsdag se dessa terroristkollobatörer från Europa och Turkiet med sitt tomma prål segla mot Gaza i syfte att demonisera den judiska stat som i enlighet med internationell lag försöker hålla tillbaka en terroristregim vars uttalade mål är att avsluta det arbete som Hitler inledde.


CAROLINE B GLICK

Översättning: Nina Lekander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag