Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatteverket lurar dig till att inte göra avdrag

Christian Ekström.
Foto: Anders Wiklund / Tt / TT NYHETSBYRÅN

För att få tillbaka på skatten till påsk måste man uppfylla villkoret att inte göra några ändringar i de förtryckta uppgifterna. Det är som gjort för att man inte ska ifrågasätta något, skriver Skattebetalarnas vd Christian Ekström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Skatteverket gör det i år möjligt att få tillbaka på skatten ännu tidigare än till midsommar. Redan till påsk blir nu möjligt under vissa förutsättningar för den som skaffar en så kallad digital brevlåda för myndighetspost. Möjligheten presenteras som ett led i att skapa ännu bättre service till allmänheten.

Få längtar väl tillbaka till de krångliga pappersblanketterna före införandet av den förenklade självdeklarationen, eller hur det var innan det gick att deklarera elektroniskt eller skicka ett sms. En digital brevlåda är i sig en bra utveckling av myndighetssverige. Men den allt större enkelheten för alla som deklarerar har i det här fallet ett pris.

För de allra flesta människor är skatten den i särklass störta privatekonomiska utgiften. Men få har koll på hur stor den egentligen är. 

Svenskt Näringsliv visade i en undersökning häromåret att nio av tio underskattade hur mycket som tas ut i skatt. I genomsnitt är det så att om man tror att två kronor betalas i skatt så är den verkliga summan tre kronor.

Skillnaden mellan hur mycket man tror att man betalar i skatt och hur mycket man faktiskt betalar kan till stor del förklaras med att många skatter är indirekta, eller dolda.


Alla skatter vi betalar framgår naturligtvis inte i inkomstdeklarationen. Momsen som läggs på allt vi köper är ett exempel. Den indirekta skatt i form av arbetsgivaravgifter som tas från löneutrymmet och betalas direkt av arbetsgivaren är ett annat.

Få känner till att dessa avgifter som arbetsgivaren betalar in direkt till staten åt de anställda till stor del av den är ren skatt och inte kopplad till olika förmåner. Men även om allt inte ingår bidrar sannolikt alla förtrycka uppgifter i inkomstdeklarationen till att många låter bli att sätta sig in i hur de skatter som redovisas där tas ut. Det gör det svårare att förstå både hur mycket man faktiskt betalar och hur skattesystemet fungerar.


För att få tillbaka på skatten redan till påsk måste man uppfylla ett bedrägligt villkor. Man får inte göra några tillägg eller ändringar i de av myndigheten förtryckta uppgifterna. Det är som gjort för att man inte ska ifrågasätta något, utan bara klicka på knappen och vänta på att pengarna ska trilla in på kontot.

Möjligheten att snabbt få pengarna på kontot är helt enkelt en saftig morot. Men den har en besk eftersmak. Följsamhet uppmuntras. Men den som låter bli att sätta sig in i regelverket och avstår från att yrka på avdrag som han eller hon har rätt till kommer att betala mer än nödvändigt i skatt. Det ligger måhända i statens intresse, men inte i skattebetalarnas.

Vi har ett förslag till hur Skatteverket skulle kunna öka servicen ytterligare. Skicka ett svar till alla som har deklarerat med en enkel och tydlig uträkning av hur stort deras egentliga skatteuttag varit under året om man räknar med dolda skatter. Vi gissar att många skulle bli förvånade.


Christian Ekström
Vd Skattebetalarna

FAKTA

Christian Ekström

Vd Skattebetalarna