Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skärpning! Skratta inte åt Kanye West

Rapparen och producenten Kanye West.Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Tove Lundin, journalist och författare som föreläser om psykisk ohälsa.Foto: Mikael M Johansson / Gothia Fortbildning

Minsta lilla barnunge vet att det är fult att skratta åt den som är sjuk, ändå hånas rapparen Kanye West när han är mitt uppe i ett maniskt skov.

Skratta gärna med oss när vi är redo för det men skratta aldrig åt oss, skriver författaren och föreläsaren Tove Lundin, som själv har bipolär sjukdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den amerikanska rapparen Kanye West vill bli USA:s nästa president. Till en början lät det inte så konstigt, det är långt ifrån den knasigaste presidentkandidaten landet har haft. 

Men med tiden börjar en annan bild träda fram – filmer på hur Kanye gråter och skriker på ett kampanjmöte och berättar att Gud stängde av skärmen på hans dator för att visa att abort är fel.

Ganska snart blir det tydligt: Kanye West som har bipolär sjukdom är i ett maniskt skov. 

Hans familj försöker förklara, de berättar att han är inne i en svår bipolär period, ber om vår förståelse och medkänsla. Ändå fortsätter människor att dela videoklipp och osammanhängande Twitterinlägg av honom, skratta och håna. 

Hånas i sociala medier

Minsta lilla barnunge vet att det är fult att skratta åt den som är sjuk. 

Det är även ociviliserat och visar total brist på humor. Ändå gör plötsligt var och varannan människa det, helt öppet på sociala medier medan tidningar och andra medier hakar på. 

Varför? Skulle samma personer ha gjort så om det gällde en fysisk sjukdom? En muskelsvag person som ramlat i en trappa, eller någon med epilepsi som fått ett anfall på tunnelbanan? 

Förmodligen inte. I alla fall inte lika öppet och ogenerat. 

10-15 procent dör av suicid

Bipolär sjukdom är en allvarlig psykisk sjukdom som drabbar uppemot tre procent av befolkningen. Det är vanligt att pendla mellan depression och mani, med friska och ibland väldigt långa perioder däremellan.

Världshälsoorganisationen WHO klassar bipolär sjukdom som en av världens tio mest handikappande sjukdomar. Risken för suicid är hög, inte minst på grund av skamkänslorna efter det man kan ha ställt till med under en manisk period. 

Uppemot hälften av de med bipolär sjukdom har gjort suicidförsök, 10-15 procent dör av suicid. Inte lika roligt längre?

Skratta gärna, men skratta med oss när vi är redo och bjuder in till det

Tro inte att jag är helt befriad från humor. Tvärtom, humor har varit min ventil sedan jag själv fick diagnosen för tio år sen.

Jag har använt mig av humor när jag skrivit eller föreläst om sjukdomen. En gång när jag hade en hypoman period (en mildare variant av mani) stickade jag fyrtio mössor och lika många handledsvärmare. 

En annan gång satt jag en hel natt och googlade på hur man fångar och tämjer en korp. Inte så kul då. Men väldigt roligt i dag. 

Ville rädda världen

Nyligen satt jag och en nära vän med bipolär sjukdom på min altan. Vi läste en gammal sms-konversation mellan oss, från hennes senaste maniska skov. 

Hon hade precis som Kanye West förstått hur man räddar världen. Det var uppenbart på sms:en att jag inte riktigt hängde med i hennes resonemang, men samtidigt att jag verkligen försökte. Både för vår vänskaps skull och för att jag ville hålla koll på henne.

Jag försökte förstå hennes avancerade utläggningar om hur allt hänger ihop. Våra sms är en salig blandning av hur man stoppar korruption, hur min bebis bara vill amma hela dagarna, tänkbara lösningar på barnfattigdom och vilken ansiktsmask som är bäst mot rynkor.

När hon efter ett tag svävade i väg lite för mycket frågade jag trevande i ett av sms:en om hon möjligtvis inte var lite manisk? 

Går att bli frisk igen

Hon svarade lugnande att Steven Hawking just hade dött. Alltså ett solklart tecken på att hon var på rätt spår. Däremot oroade hon sig över mig som hade dubbelsidig öroninflammation. ”Du verkar vara jättesjuk”, skrev hon följt av en hjärtemoji. 

När vi läste sms:en i efterhand skrattade vi så högt att jag var rädd att vi skulle väcka både mina ungar och grannens på andra sidan skogen. Skratta är helt okej. Skrattet är både frigörande och avdramatiserande. 

Det visar att det går att komma ut på andra sidan. Det går att bli frisk igen – och då kan och får vi skratta åt det sjuka. Om vi vill.

Skratta gärna, men skratta med oss när vi är redo och bjuder in till det.

Skratta aldrig åt oss. 

 

Av Tove Lundin

Journalist och författare som föreläser om psykisk ohälsa