Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skärp er, kriminologer och SVT – ni vilseleder folket

”Allvarliga våldsbrott minskar” löd rubriken i ”Aktuellt”.
Foto: SVT
Fredrik Kärrholm är riksdagskandidat för Moderaterna, kriminolog och tidigare polis.
Foto: Ashley Reed

Att Morgan Johansson (S) vill avleda uppmärksamheten från den grova våldsbrottsligheten är djupt oansvarigt, men logiskt i ett etiklöst taktiskt perspektiv. 

Att public service och kriminologer gör detsamma är mer anmärkningsvärt, skriver riksdagskandidaten och kriminologen Fredrik Kärrholm (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Föreställ er att flygplan allt oftare kraschade i fruktansvärda dödsolyckor. Många vill komma till rätta med problemet och frågan debatteras således frekvent. Då väljer SVT:s nyhetsredaktion att göra ett långt inslag om att alla typer av olyckor totalt sett minskat, samt att självskador blivit en större orsak till sjukhusvård än alla olyckor sammantaget.

En sådan sammanblandning av äpplen, päron och papaya gjordes i söndagens ”Aktuellt” i SVT. ”Allvarliga våldsbrott minskar” löd nyhetsinslagets rubrik.

En intervju gjordes med kriminologiprofessor Felipe Estrada, som påpekade att många typer av brott utvecklats åt ett positivt håll. Och ja, det stämmer, men färre cykel- och bilolyckor innebär inte att fler flygplanskrascher är ett mindre problem.

Morgan Johansson myste på Twitter

Justitieminister Morgan Johansson uppskattar dock denna klumpiga statistik. Apropå nyheten twittrade han stolt hur han i riksdagen minsann också förklarat att det dödliga våldet totalt sett minskat sedan 1990-talet.

I sak är det korrekt, men likväl vilseledande. Det har, jämfört med 1990-talets början, blivit mindre vanligt att alkoholister och narkomaner har ihjäl varandra. Det tragiska och dödliga partnervåldet har också minskat under en längre tid – vilket förstås är en välkommen utveckling. Det har även blivit mindre vanligt med handgemäng mellan överförfriskade unga män på krogen som går över styr. Våldet har minskat och sjukvården räddar livet på fler.

Samtidigt har det blivit vanligare med grovt kriminella som hänsynslöst skjuter ihjäl varandra på gator och torg.

Dagens brottslighet är allvarlig av flera skäl

Skottlossningarna är ett allvarligt problem av flera skäl. För det första utsätts fler än de som våldet riktar sig emot; indirekta brottsoffer blir alla de som skräms, skadas eller får egendom förstörd i dessa dåd. För det andra slår detta våld blint och är svårt för hederliga människor att freda sig mot; de senaste åren har ett tiotal personer oavsiktligt dödats – hederliga människor som bara väntat på bussen eller besökt en restaurang. För det tredje är denna typ av våld en indikation på omfattningen av annan gängrelaterad kriminalitet och organiserad brottslighet.

Andra allvarliga brottsproblem har också ökat. På fem år har anmälda rån mot barn och unga mer än fördubblats.

Professorns huvudbudskap i intervjun tycktes emellertid vara att brottsligheten – som just nu är den viktigaste frågan för väljarna – egentligen inte är ett problem.

Det är häpnadsväckande. Skottlossningar och sprängdåd har ökat i en enorm omfattning. Rikspolischefen Anders Thornberg har vittnat om ”en hänsynslöshet och råhet som vi aldrig tidigare sett”.

Public service kan bättre

Andra allvarliga brottsproblem har också ökat. På fem år har anmälda rån mot barn och unga mer än fördubblats. Nästan var tjugonde pojke i åldern 16–19 år uppger sig ha blivit rånad under år 2020, enligt Brottsförebyggande rådet. Samma år drabbades en av fyra unga kvinnor för sexualbrott. Bland kvinnor i åldern 16–24 år har utsattheten de senaste tio åren ökat med 300 procent. 

Att den ansvariga justitieministern vill avleda uppmärksamheten från dessa brottsproblem är djupt oansvarigt, men logiskt i ett etiklöst taktiskt perspektiv. Att public service och kriminologer gör detsamma är mer anmärkningsvärt.                                                                                                                                 


Av Fredrik Kärrholm

Riksdagskandidat (M)

Master i kriminologi och tidigare polis