Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skandal att S stöttar Maduros diktatur

Varför bröt de svenska socialdemokraterna EU-linjen för att i stället stötta en kommunist och diktator? undrar Benjamin Dousa, MUF. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Situationen i Venezuela har varit förstasidesnyheter runtom i världen alltsedan 1999, då Hugo Chávez kom till makten och sedan efterträddes av Nicolás Maduro, skriver debattören. Foto: RAUL MARTíNEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Att Socialdemokraterna inte står upp för vad som är rätt utan i stället håller Nicolás Maduros regim om ryggen är inget annat än ett svek, skriver Benjamin Dousa, Förbundsordförande MUF.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VENEZUELA. Att stötta en kommunist och diktator borde vara otänkbart år 2019. Detta till trots är exakt vad Socialdemokraterna och deras rödgrönrosa vänner valde att göra i slutet av januari.

Venezuela är ett land som har passerat fritt fall. Den politiska situationen har i ökande grad kommit att bli förstasidesnyheter runtom i världen alltsedan 1999, då Hugo Chávez kom till makten och sedan efterträddes av Nicolás Maduro. 

Landet är ett lågvattenmärke

Sedan dess har landet gått från att vara det rikaste till det fattigaste i regionen. Inte bara i fråga om ekonomiskt välstånd utan även när det gäller demokrati och respekt för mänskliga rättigheter är landet nu ett lågvattenmärke.

 

LÄS MER: Sjöstedts drömsamhälle slutar alltid med katastrof

 

Barn svälter och människor flyr sina hem

Det presidentval som arrangerades i Venezuela 2018 var allt annat än demokratiskt. Detta har också påpekats av den Europeiska unionen vid ett flertal tillfällen, men från utrikesminister Margot Wallströms var det länge tyst. Att tiga som muren verkar också ha varit en strategi och den har varit så framgångsrik att Socialdemokraterna inte har behövt ta ansvar eller förklara sig om Venezuela, åtminstone inte på den nivån som faktiskt borde krävas när man vänder folket i ett helt land ryggen. Nicolás Maduro saknar också allt vad demokratisk legitimitet heter sedan han stängt ned nationalförsamlingen. 

Situationen har gått så pass långt att Maduro hindrar nödproviant och andra förnödenheter från att komma in i landet. Barn svälter och människor tvingas att fly från sina hem.

Stöttar en diktator

I slutet av januari antog Europaparlamentet med bred majoritet en gemensamt förhandlad resolution om situationen i Venezuela. Den fastslog att Maduro olagligen och i strid mot konstitutionen har tillskansat sig makten och erkänner Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident i enlighet med konstitutionen tills dess att ett nytt och fritt presidentval kan utlysas. Resolutionen fördömer förtrycket, kränkningar av mänskliga rättigheter och våld samt upprepar att nationalförsamlingen är det enda legitima demokratiska organet.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ röstade alla emot resolutionen, trots att exempelvis Socialdemokraternas EU-partigrupp, S&D, stod bakom resolutionen. Varför bröt de svenska socialdemokraterna EU-linjen, för att i stället stötta en kommunist och diktator?

Håller regimen om ryggen

Att Vänsterpartiet inte vill kritisera Maduro och Venezuela är föga förvånande, givet hur företrädare från partiet tidigare har hyllat regimen, men att Socialdemokraterna inte står upp för vad som är rätt utan i stället håller regimen om ryggen är inget annat än ett svek.

 

LÄS MER: Ni ger inflytande till partiet som fick pengar av Sovjet

 

I sin röstförklaring skriver Socialdemokraterna att det är viktigt att ”EU fortsätter att skicka tydliga signaler till Maduro om att EU står bakom venezolanernas rätt att fritt få bestämma sin framtid. Demokratin måste återupprättas.” 

Tyvärr blir det inget annat än tomma ord, och är det något människor i Venezuela inte behöver så är det tomma ord. Det är vår skyldighet att stå upp för dessa människor.

Demokratiska principer samt människors frihet och rättigheter ska alltid väga tyngre än allt annat. Det är inget annat än en skandal att socialdemokrater, vänsterpartister, miljöpartister och FI:are inte också anser det.

 

Av Benjamin Dousa

Förbundsordförande MUF

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!