Lotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der MeijsLotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der Meijs
Lotta Edholm (L).  Foto: Lieselotte Van Der Meijs
Eriksdalsbadet. Foto: Mikael SjöbergEriksdalsbadet. Foto: Mikael Sjöberg
Eriksdalsbadet.  Foto: Mikael Sjöberg
Bubbelpool. Männen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock.Bubbelpool. Männen på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Shutterstock.
Bubbelpool. Männen på bilden har ingenting med texten att göra.  Foto: Shutterstock.

Skamligt att införa separata bubbelpooler

Publicerad

Problemlösning genom att separera kvinnor från män ekar tyvärr just nu genom helvetets alla grader, skriver oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kvinnor och män måste kunna bada tillsammans, och känna sig trygga.

Lösningen på problemet med sextrakasserier får aldrig vara att kvinnor hänvisas till ett separat ”kvinnoutrymme” för att vara fredade från det fåtal män som begår övergrepp. De som begår brott ska upptäckas, anmälas och avvisas.

På Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm rapporteras om upprepade problem med sexuella trakasserier.

Flera av de så kallade incidenterna har polisanmälts och problemen tycks ha ökat. Den samlade bilden har nu lett till att man skapar separata pooler för män och kvinnor, berättade chefen för badet till DN på torsdagen.

Det är ett typexempel på hur man tar sig an ett jämställdhetsproblem från helt fel håll. Problemet är inte att kvinnor försöker gå på badhus tillsammans med män, problemet är att vissa män tycker att det är okej att sexuellt trakassera kvinnor i badhuset.

Denna typ av problemlösning ekar tyvärr genom helvetets alla grader. Unga tjejer blir tillsagda att inte ha för utmanande kläder för att undvika att bli våldtagna, att hålla armlängds avstånd från främmande män för att slippa bli tafsade på under nyårsfirande och nu att sätta sig i en annan bubbelpool för att inte bli sexuellt trakasserade.

Ska vi också införa separata tunnelbanevagnar för män och kvinnor? Separata skolor för flickor och pojkar? Listan tar aldrig slut om vi börjar hänvisa kvinnor till separata utrymmen för att vara säkra från det lilla antalet män inte kan hålla händerna i styr.

 

Att flytta på de som bli trakasserade i stället för de som trakasserar signalerar att oönskade sexuella närmanden är en del av livet som man tyvärr får stå ut med som kvinna.

Dessutom måste vi kalla det för vad det är. Sexuella trakasserier. Inte ”incidenter” eller ”upplevt obehag”. Den typen av språkbruk hjälper till att skjuta de verkliga problemen under mattan.

Det är skamligt att Stockholms idrottsförvaltning nu öppnar för att införa separata bubbelpooler på fler av stadens badhus som ett svar på problemet med sexuella trakasserier. Liberalerna agerar genom att kräva att de verkliga problemen med trakasserier och otrygghet på badhusen kartläggs och att åtgärder vidtas för att freda kvinnors rätt att vistas där på samma villkor som män.

Sannolikt kommer man inte till rätta med problemen med mindre än att man sätter en person som håller koll på bubbelpoolen under hela öppethållandet. Det kostar naturligtvis pengar, liksom alla andra insatser det offentliga gör för att upprätthålla lag och ordning kostar pengar.

 

Det borde vara självklart att ta in någon som upprätthåller ordningen när kvinnor inte får ha sina kroppar i fred.

Menar vi allvar med att kvinnor och män ska ha samma rättigheter kan vi aldrig tillåta att kvinnor hänvisas till ett särskilda ”kvinnoutrymme” för att vara säkra. Vi måste alltid möta övergrepp genom att arbeta hårdare på att upprätthålla lag och ordning lika för alla individer.

Lösningen på att vissa män trakasserar kvinnor får helt enkelt aldrig vara att flytta på kvinnorna. Den måste vara att upptäcka, anmäla och avvisa förövarna.

 

Lotta Edholm (L)

Oppositionsborgarråd

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag