Skamligt att införa separata bubbelpooler

Lotta Edholm (L).
Foto: Lieselotte Van Der Meijs
Eriksdalsbadet.
Foto: Mikael Sjöberg
Bubbelpool. Männen på bilden har ingenting med texten att göra.
Foto: Shutterstock.

Problemlösning genom att separera kvinnor från män ekar tyvärr just nu genom helvetets alla grader, skriver oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kvinnor och män måste kunna bada tillsammans, och känna sig trygga. 

Lösningen på problemet med sextrakasserier får aldrig vara att kvinnor hänvisas till ett separat ”kvinnoutrymme” för att vara fredade från det fåtal män som begår övergrepp. De som begår brott ska upptäckas, anmälas och avvisas.

På Eriksdalsbadet på Södermalm i Stockholm rapporteras om upprepade problem med sexuella trakasserier.

Flera av de så kallade incidenterna har polisanmälts och problemen tycks ha ökat. Den samlade bilden har nu lett till att man skapar separata pooler för män och kvinnor, berättade chefen för badet till DN på torsdagen.

Det är ett typexempel på hur man tar sig an ett jämställdhetsproblem från helt fel håll. Problemet är inte att kvinnor försöker gå på badhus tillsammans med män, problemet är att vissa män tycker att det är okej att sexuellt trakassera kvinnor i badhuset.

Denna typ av problemlösning ekar tyvärr genom helvetets alla grader. Unga tjejer blir tillsagda att inte ha för utmanande kläder för att undvika att bli våldtagna, att hålla armlängds avstånd från främmande män för att slippa bli tafsade på under nyårsfirande och nu att sätta sig i en annan bubbelpool för att inte bli sexuellt trakasserade.

Ska vi också införa separata tunnelbanevagnar för män och kvinnor? Separata skolor för flickor och pojkar? Listan tar aldrig slut om vi börjar hänvisa kvinnor till separata utrymmen för att vara säkra från det lilla antalet män inte kan hålla händerna i styr.


Att flytta på de som bli trakasserade i stället för de som trakasserar signalerar att oönskade sexuella närmanden är en del av livet som man tyvärr får stå ut med som kvinna.

Dessutom måste vi kalla det för vad det är. Sexuella trakasserier. Inte ”incidenter” eller ”upplevt obehag”. Den typen av språkbruk hjälper till att skjuta de verkliga problemen under mattan.

Det är skamligt att Stockholms idrottsförvaltning nu öppnar för att införa separata bubbelpooler på fler av stadens badhus som ett svar på problemet med sexuella trakasserier. Liberalerna agerar genom att kräva att de verkliga problemen med trakasserier och otrygghet på badhusen kartläggs och att åtgärder vidtas för att freda kvinnors rätt att vistas där på samma villkor som män.

Sannolikt kommer man inte till rätta med problemen med mindre än att man sätter en person som håller koll på bubbelpoolen under hela öppethållandet. Det kostar naturligtvis pengar, liksom alla andra insatser det offentliga gör för att upprätthålla lag och ordning kostar pengar.


Det borde vara självklart att ta in någon som upprätthåller ordningen när kvinnor inte får ha sina kroppar i fred.

Menar vi allvar med att kvinnor och män ska ha samma rättigheter kan vi aldrig tillåta att kvinnor hänvisas till ett särskilda ”kvinnoutrymme” för att vara säkra. Vi måste alltid möta övergrepp genom att arbeta hårdare på att upprätthålla lag och ordning lika för alla individer.

Lösningen på att vissa män trakasserar kvinnor får helt enkelt aldrig vara att flytta på kvinnorna. Den måste vara att upptäcka, anmäla och avvisa förövarna.


Lotta Edholm (L)

Oppositionsborgarråd