Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ska vi tvingas skjuta våra djur?

Svenska kor riskerar att gå till nödslakt. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Kerstin Herbertsson är lantbrukare och mjölkbonde. Foto: Privat
Lantbrukaren Kerstin Herbertsson har drabbats hårt av torkan

Fodret räcker inte och slaktköerna växer.

Om regeringen inte agerar nu kommer vi bönder tvingas skjuta våra djur på gårdsplanen och skicka kropparna till förbränning. Allt medan det importerade köttet väller in, skriver lantbrukaren Kerstin Herbertsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | TORKAN. Det är dags för vår regering att ta sig en allvarlig funderare på om de vill ha ett svenskt lantbruk kvar eller bara förlita sig på import av livsmedel. Avståndet mellan stad och land har ökat drastiskt och många förstår inte längre värdet av och hur viktigt det är att vi som land har en egen självförsörjningsgrad.

Extrem torka 

Detta år kommer att gå till historien för oss bönder, då denna extrema torka gör att det inte går att få fram varken grovfoder eller halm till våra lantbruksdjur. Då även förra året var torrt med dåliga skördar som följd finns heller inga reserver kvar.

Det som händer nu är en ren mardröm för varje djurägare. Och vi kan inte heller hjälpa varandra eftersom det inte finns något foder någonstans.

Att ha en regering och en jordbruksminister som varken verkar förstå, eller bry sig om, följderna av att inte agera innan katastrofen är ett faktum, är skrämmande och oroväckande för oss alla, producenter men även konsumenter.

 

LÄS MER: Bonden Malins vädjan i torkan: Köp svenskt kött 

 

Tvingas lägga ner

Får krisen full genomslagskraft kommer många gårdar tvingas lägga ner eller gå i konkurs. Och vi kommer att få ett ännu sämre utgångsläge nästa gång vi drabbas av en sån här omfattande torka.

Eftersom fodret inte räcker för att ge våra djur mat skickar vi dem nu till slakt. Förra veckan skickade jag tio kor och ännu ett lass är bokat. Men slakterierna tar inte emot mer djur än de kan sälja och då de inte fryser kött växer nu slaktköerna på upp till sju – åtta månader.

Kadaverbilen hämtar

Går inte regeringen in nu och hjälper till så att slakterierna kan slakta i sin fulla kapacitet, och inte bara det köttet som säljs direkt till handeln, kommer vi att behöva skjuta våra djur på gårdsplan och sedan betala stora pengar för att kadaverbilen hämtar kropparna till förbränning.

Den krassa sanningen är alltså att medan importen väller in från när och fjärran, får vi svenska bönder skjuta våra djur och bränna kropparna. 

Vad säger den nya livsmedelsstrategin, som menar att vi ska bli mer självförsörjande på kött, om det? 

Besvärlig situation

Konsumenter köper till ganska stor del svenskt kött, men restauranger och storkök gör det tyvärr inte. Därav den besvärliga situationen som uppstått.

Varför agerar inte våra styrande och intar katastrofläge och stänger gränserna tillfälligt för import. Vi har totalt sett ett underskott på kött i Sverige, situationen skulle snabbt komma i balans igen.

Eller handlar det helt enkelt om att man inte vill stöta sig med Bryssel?

Finns det verkligen ingen möjlighet att fryslagra kött längre, eller handlar det om att man inte vill dra på sig extra kostnader ?

En mental katastrof

Att som bonde behöva nödslakta sina djur är en katastrof både mentalt och ekonomiskt. Djur kommer att saknas i besättningen framöver, och så även i butiken.

Det varken nämns eller skrivs någonsin om hur vi bönder och våra familjer mår.

Det varken nämns eller skrivs någonsin om hur vi bönder och våra familjer mår. Vanliga arbetare går i väggen av långvarig stress och blir sjukskrivna under lång tid. Men den möjligheten har faktiskt inte bonden om inte verksamheten är stor nog att bära anställd personal med stor kunskap och erfarenhet om just den gården, vilket är ovanligt i dag.

Snälla konsumenter köp svenskt och ifrågasätt köttets härkomst när ni äter ute då det inte verkar som att vår regering mäktar med att få till ett importstopp.

 

Av Kerstin Herbertsson

Lantbrukare och mjölkbonde