Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ska vi ha svensk strategi inom fler dödliga områden?

I Sverige tar människor sitt ansvar. Nu vet vi, för det har Stefan Löfven och Anders Tegnell sagt, skriver Markus Balázs Göransson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Markus Balázs Göransson är fil dr i internationell politik.

Att införa skarpa restriktioner under en livsfarlig pandemi vore utan rim och reson. Ska vi inskränka friheter måste det gälla viktiga saker, som att hindra kroggäster från att dansa och att bestraffa människor som dricker öl till sjöss, skriver Markus Balázs Göransson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sverige har världens mest upplysta strategi för att bekämpa coronasmittan. Inget annat land har hanterat pandemin med samma klokhet. Endast Lukasjenkos Vitryssland och Bolsonaros Brasilien har kommit i närheten.

Sveriges strategi bygger på principen ”frihet under ansvar”, vilket innebär att vuxna människor behandlas just som vuxna. Det är en princip som genomsyrar vårt frihetliga svenska samhälle. Här tar människor sitt ansvar och myndigheterna lägger sig inte i.

Det insåg vi inte alltid före coronakrisen, när vi drack hårt beskattad öl på kraftigt reglerade krogar med utskänkningsrättigheter utfärdade av lokala tillståndsmyndigheter. Men nu vet vi, för det har Stefan Löfven och Anders Tegnell sagt.

Struntsaker har skarpare restriktioner

Sedan krisen började i februari har vi lärt oss att svenska myndigheter, till skillnad från andra länders myndigheter, inte behöver utfärda en massa restriktioner för att vi svenskar ska göra det rätta. De litar i stället på att vi tar vårt ansvar. 

Det gäller förstås inte perrongrökning eller grillning vid eldningsförbud.

Eller bygglov, nedskräpning, dubbdäck på sommaren eller eget bruk av cannabis.

Under en pandemi är det tydligen klokt att avstå från att införa tydliga regler, skriver debattören.Foto: SHUTTERSTOCK

Eller danstillstånd eller måttlig alkoholförtäring till sjöss. 

Eller en uppsjö av andra restriktioner.

I vissa fall är det nödvändigt med restriktioner. För inte kan myndigheterna lita på att vi medborgare tar vårt ansvar och undviker att kasta plastflaskor i naturen och röka intill ammande mammor på kaféterrasser.

Fritt fram för smittspridarna

Smittskydd är någonting helt annat. Under en pandemi som skördar tusentals liv är det klokt att avstå från att införa tydliga regler och i stället satsa på svenskars hävdvunna, om än obevisade, förmåga att ta eget ansvar.

Att det är fritt fram att dricka en högt beskattad öl i trängseln på uteserveringen och att snora tillsammans med andra i tågkupén är fullt rimligt. Bara vi försöker komma ihåg att nysa i armvecket i stället för i näven.

Det är, som en viss statsminister skulle säga, inte bra att Sverige har många gånger fler döda (även yngre) i covid-19 än våra grannländer.

Att smittan har spridit sig som en löpeld på äldreboenden.

Att biblioteksanställda och busschaufförer har dött efter att ha blivit smittade av andra medborgare.

Att en oförsiktig hostning kan leda till att en multisjuk granne dör en plågsam död.

Frihet under ansvar – ibland

Men att införa skarpa restriktioner i en situation där människor svävar i potentiell livsfara vore utan rim och reson. Ska vi inskränka friheter måste det gälla viktiga saker, som att hindra kroggäster från att dansa och att bestraffa människor som har en joint i fickan. 

Så fungerar det i Sverige. Frihet under ansvar. Ibland.

Ett förslag är att tillämpa principen på fler områden där människor riskerar att dö.

Till exempel på motorvägarna. Varför ska staten komma dit och slänga med sina förbud? Ansvarstagande svenskar vet själva hur de ska ta sig hem efter den blöta festen på novemberkvällen. Vi måste lita på att medborgarna kan ta eget ansvar. Som Anders Tegnell skulle ha sagt: en trafiksäkerhetsstrategi är bara hållbar om den bygger på individers eget ansvar, för folk tröttnar på fartregler i längden.

Vi vill ju inte bli som Kina

Sådant är bra att hålla i huvudet när det nu skriks efter kraftigare restriktioner. Att införa tillfälliga förbud under pandemin är ren utförsbacke. Innan vi vet av det har vi det som i Kina.

I våra grannländer må tillfälliga restriktioner ha hjälpt till att trycka undan smittan och skapa bättre förutsättningar för smittspårning och sjukvård. Men de hör inte hemma i Sverige. Här är vi vana vid frihet. Och vid tillståndsmyndigheter, danstillstånd och alkoholmonopol.

 

Av Markus Balázs Göransson

Fil dr i internationell politik

 

Löfven slår ifrån sig coronakritiken – ”inte sämst”: