Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska regeringen bara se på när jordbruket går under?

Bönderna är människor som ger sitt liv för en näring, de investerar i sina gårdar, i sin mark och tar höga lån för att utveckla sin verksamhet, skriver L-debattörerna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Lotta Gröning (L), riksdagskandidat, Norrbotten & Jämtland/Härjedalen.
Elise Backman (L), förstanamn på riksdagslistan, Västernorrland.

Hej, landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Märkligt nog pratar ingen från regeringen – inte ens du – om vår låga självförsörjningsgrad. 

Har du funderat över vad som händer om gränser stängs, transporter stannar och maten tar slut? skriver en rad liberala riksdagskandidater från Norrland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kornbodarna i Ukraina står i brand, vi har krig i Europa och regeringen har inte ens reflekterat över den svenska självförsörjningsgraden. Trots att svenskt lantbruk just nu dignar under ökade kostnader och konkurser som avlöser varandra. 

Det beror inte på lantbrukarna själva. Under årtionden har svenskt jordbruk prioriterats ned och det var ingen tillfällighet att näringen var det första området som dåvarande regering överlät på EU när vi blev medlemmar. Tanken var att svenskt jordbruk skulle bortrationaliserats till förmån för billigare och större jordbruk i medlemsländer som ansågs ha bättre förutsättningar för näringen. Vårt jordbruk blev bidragsberoende och det var inget stort steg. 

EU:s bästa djurhållning

Politiker i det moderna industrialiserade Sverige har alltid suckat över näringen, tyckt att den krävt för mycket pengar och maten och mjölken varit dyr. Men bönderna har kämpat, de har ställt om sin produktion, de odlar ekologiskt och arbetar medvetet med att bidra till en bättre miljö. Vi har den bästa djurhållningen i EU, vi har liten användning av antibiotika i produktionen. Sveriges nisch är bra mat både för människor och miljö. Bönderna är människor som ger sitt liv för en näring, de investerar i sina gårdar, i sin mark och tar höga lån för att utveckla sin verksamhet. 

Men det hjälper inte särskilt mycket. Många jordbruksföretag tvingas lägga ner sin verksamhet. Stefan Gård som ordförande för landets mjölkbönder säger att de skulle behöva rödlistas för att överleva. 

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Sverige har EU:s lägsta självförsörjningsgrad. Det är den officiella måttstocken på hur vi prioriterar näringen. Med andra ord: statusen för Sveriges kämpande bönder är låg. Anna-Caren Sätherberg, nu har du och andra ministrar i regeringen gått med på ett miljardstöd till näringen. Ni har i alla fall insett att jord- och skogsbruket har drabbats av stora ökande kostnader på allt från gödsel, till el och drivmedel. Därför har ni i vårändringsbudgeten tagit fram ett ”stödpaket” på en miljard. Enligt finansminister Damberg är det en tillfällig åtgärd i en tuff tid. 

Svenska bönder diskrimineras

Vi gör två reflektioner; är inte det svenska jordbruket värt mer än en miljard? Varför ska jordbruksnäringen genomsyras av bidrag och inte av en stimulerande näringslivspolitik som i andra branscher? Jordbrukets stödstämpel är förödande. Ett rimligt krav är att upphöra med diskrimineringen av svenska bönder på EU-marknaden. Varför ska vi importera billig mat som slår ut svenska bönder och samtidigt ha ett skattesystem som ser till att samma bönder får dubbla punktskatter om de försöker köpa billigare produkter till sin produktion från EU? Skatterna måste harmoniseras med EU:s.

Stödet är som ett dåligt skämt

Anna-Caren Sätherberg, du har en ansvarsfylld post som landsbygdsminister och tillråga på allt är det krig i Europa. Säkerhetsläget är förändrat, ekonomin i gungning och vårt totalförsvar är inte det bästa. Vi hör regeringen prata om relationen till Nato, frågan om skyddsrum är högaktuellt och jodtabletterna säljer slut. Märkligt nog pratar ingen, inte ens du, om vår låga självförsörjningsgrad. Har du funderat över vad som händer om gränser stängs, transporter stannar och maten tar slut? Har du funderat över varför Sveriges beredskap vid varje kris vi upplever visar sig vara totalt undermålig? En miljard i tillfälligt stöd är som ett dåligt skämt. 

Vi liberaler lovar att prioritera jordbruket, minska diskrimineringen av näringen och öka självförsörjningsgraden. I händelse av kriser och krig måste vi ha en bra beredskap. 


Av Anne Kotavuopio Jatko (L)

Riksdagskandidat, Norrbotten

Hans-Peter Carlson (L)

Riksdagskandidat, Västerbotten 

Lotta Gröning (L) 

Riksdagskandidat, Norrbotten & Jämtland/Härjedalen

Elise Backman (L) 

Första namn på riksdagslistan, Västernorrland

Pär Löfstrand (L) 

Kommunalråd Östersund, Riksdagskandidat Jämtland/ Härjedalen