Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tänker regeringen blåsa polisen på deras lönelyft?

Andreas Carlson är rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Foto: KRISTDEMOKRATERNA

Inrikesminister Mikael Damberg verkar vilja stoppa den riktade lönesatsningen till Sveriges poliser. 

Trots ett beslutat polislönelyft på 360 miljoner kronor saknas direktiv till Polismyndigheten, skriver Andreas Carlson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | POLISEN. Regeringen trotsar riksdagens beslut och vägrar inse att det krävs höjda löner för svensk polis om poliskrisen ska vändas. Bara i januari i år slutade 48 poliser sitt arbete av andra skäl än pension. Hälften av dem var under 40 år. Det visar siffror från Polisförbundet. 

2017 lämnade 464 poliser för ett annat jobb, 2016 lämnade 460. Det är mer än dubbelt så många som 2014. Samtidigt står utbildningsplatser tomma runt om i landet. Ska antalet poliser öka behöver utflödet ur myndigheten stoppas och fler lockas tillbaka till yrket. 

 

LÄS MER: Medmänskligheten har gått förlorad hos polisen

 

Kan inte komma som en överraskning

Det krävs ett riktat lönelyft. Det kan inte komma som en överraskning för regeringen. Löneutvecklingen för poliser har varit under all kritik de senaste åren. Värst har de som arbetar i yttre tjänst drabbats, och det är precis den delen av polisen som flest människor efterfrågar: synliga poliser som skapar trygghet på gatorna.

Situationen för svensk polis är väl känd. Kriminaliteten biter sig fast och dödsskjutningarna slog nya rekord under förra året. Samtidigt har många poliser valt att sluta och polistätheten i Sverige är den lägsta på tio år. Det krävs en rad åtgärder för att komma till bukt med problemen. Men det krävs också en regering som genomför dessa åtgärder. Polisen behöver ett lönelyft. 

En  löneökning på 1 500 kronor

Därför är det bra att Sverige regeras på Kristdemokraternas och Moderaternas budget 2019. För vi avsatte 360 miljoner till höjda löner. Fördelas den summan jämnt över de 19 976 anställda poliserna får de en löneökning på 1 500 kronor varje månad. Kristdemokraterna anser att de förtjänar det. Men regeringen och inrikesminister Mikael Damberg verkar inte hålla med. 

I regleringsbrevet till Polismyndigheten, som regeringen utfärdar, står inte en rad om höjda polislöner. Trots att riksdagen har beslutat att poliserna ska få högre lön. Regeringen har helt enkelt ett riksdagsbeslut på sitt bord som de vägrar genomföra. På rak fråga i söndagens Agenda om regeringen kommer låta poliserna få pengarna, duckade Mikael Damberg. Frågan upprepades: ”Är det inte självklart att säga ja till pengarna?” Damberg viftade bort frågan med att det är parterna som sätter lönen.

Krävs en riktad lönesatsning

KD-M-budgeten innebär inget annat. Men det krävs en riktad lönesatsning för att säkerställa att det finns tillräckligt med medel för att höja lönerna. Varför är det så svårt för Mikael Damberg att medge det och att verkställa det beslut som riksdagen fattat?

Högre polislöner är viktigt både för att locka poliser till yrket och för att få dem att stanna kvar. Det är inte konstigt att det just är många under 40 som slutar. Polisyrket är ett yrke där kompetens och erfarenhet ofta är samma sak. Kommer det in stora kullar med nya poliser måste det finnas erfarna och kompetenta handledare, insatsledare och chefer.

Överenskommelse stannar vid ord

Polismyndigheten måste erbjuda konkurrenskraftiga löner. Regeringen har i januariöverenskommelsen med stödpartierna Centern och Liberalerna kommit överens om att polisyrket ska göras mer attraktivt.

Denna överenskommelse stannar dock bara vid ord om man samtidigt stoppar en redan beslutad lönesatsning.

Mikael Damberg påstod i Agenda att det finns en bred politisk enighet i polisfrågan i Sverige. Det stämmer att många vill se fler poliser. Men för att nå dit krävs högre polislöner. Det är dags att svara på frågan: Tänker regeringen snuva Sveriges poliser på 360 lönemiljoner?

 

Av Andreas Carlson 

Rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna och vice ordförande i Riksdagens justitieutskott