Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska miljoner fortsätta gå till fusk, judehat och islamism?

Magnus Ranstorp är docent vid Försvarshögskolan.
Foto: JESSICA GOW/TT
Peder Hyllengren, analytiker vid Försvarshögskolan.
Aje Carlbom, biträdande professor vid Malmö universitet.

Idag kan vi avslöja flera nya problematiska exempel kring studieförbundet Ibn Rushd. Det handlar om mycket mer än att statliga medel går till islamism. 

Kommer Folkbildningsrådets styrelse att vidta svåra men nödvändiga åtgärder? skriver Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det stormar kring Folkbildningsrådet efter avslöjanden om omfattande och systematiskt fusk i nästan alla studieförbund. Enbart i Studiefrämjandet ströks en tredjedel av all verksamhet i Stockholms län. Flera studieförbund har betalat för ”fejkkurser” och hela åtta av tio studieförbund i Järva har upptäckt felaktiga eller bedrägerirelaterade utbetalningar. 

Till oss beskriver en uppgiven studieförbundsveteran att tillståndet är allvarligt och att studieförbunden tillåtits växa och blivit ett slags parallella socialkontor där de som vill fuska fått ett obegränsat bankomatkort med gemensam pinkod. Luftfakturor, förfalskade hyresavier, och en tystnadskultur inom och mellan studieförbund där alla tycks veta om att fusk förekommer. 

Trots det håller man varandra om ryggen och skor sig på skattebetalarnas bekostnad. Det handlar inte om några få ”rötägg” utan fusket verkar mycket utbrett och systematiskt inom studieförbunden.

Bjuder in judehatare – de ska ”slaktas och utrotas” 

Folkbildningsrådet klarar heller inte uppdraget att säkerställa att demokratin stärks när det gäller studieförbundet Ibn Rushd. Frågan handlar inte bara om statliga medel bör ges till islamism eftersom Ibn Rushd har tydliga kopplingar till Muslimska brödraskapet. I dag kan vi även avslöja flera nya problematiska exempel.

Studieförbunden har tillåtits växa och blivit ett slags parallella socialkontor.

En av de sex medlemsorganisationerna i Ibn Rushd är Eritreanska kulturforum. Mellan 2016-2019 har de bjudit in Sheikh Tawfeeq As Sayegh som huvudgäst och föreläsare nästan varje år till sitt sommarläger Mukeyem på Sjövik folkhögskola. Saudiska imamen As Sayegh är ökänd för sina antisemitiska uttalanden då han (vid flertal tillfällen) uppmanat att judar ska dödas, slaktas och utrotas. 2016 uppträdde As Sayegh på Eritreanska sommarlägret som sponsrades av Ibn Rushd och Islamic Relief.

Problemen i Göteborg

Nyligen beslutade Göteborg stad att frysa sitt stöd till Ibn Rushd då det uppdagades att salafistiska Bellevuemoskén var en av Ibn Rushds lokala medlemsföreningar och samarbetspartners. Även Kulturföreningen Amaneti är en sådan lokal medlemsförening som bjudit in antisemitiska hatpredikanter från Balkan. 

En av dessa är Dhulkarnein Ramadani som bjöds in till Göteborg moské 2017 på en konferens som sponsrades av Ibn Rushd och Islamic Relief. Året innan hade Ramadani predikat ”Sanningen om judar” där han benämner judar som ”smutsiga mikrober” och dessa ”apor och grisar” måste botas genom antibiotika. Vidare anklagade han judar för att döda muslimska barn som ”sakrala offer på altaret till Gud.”

Hemsidan redogör för parallella juridiska regelverk som lägre arvsrätt för kvinnor.

Göteborgs unga muslimer (GUM) är en annan samarbetspartner till Ibn Rushd. År 2013 bjöd GUM och Ibn Rushd in till Göteborgs moské den kontroversiella predikanten Kamal El-Mekki som förespråkat dödsstraff för den som lämnar islam. 

Nära kopplat till Göteborgs moské och dess imam Ahmed al-Mofty är Islamiska informationsföreningen (IIF). Enligt IIF:s hemsida är polygami accepterat enligt islam och hemsidan redogör för parallella juridiska regelverk som lägre arvsrätt för kvinnor. Att Ibn Rushd samarbetar så nära med Göteborgs moské som återkommande hamnar i blåsväder för deras demokrati- och kvinnosyn är djupt problematiskt.

Erdogans förlängda arm

Ytterligare en av Ibn Rushds lokala medlemsföreningar är den islamistiska organisationen Göteborg Diyanet camii vars moské är Erdogans förlängda arm i Göteborg. Ibn Rushd är ofta organisatör till turkiska nationalistiska dagarna för denna organisation.

Trots fortsatta skandaler kring Folkbildningsrådet och Ibn Rushd visar våra granskningar att det råder stora brister inom Folkbildningsrådets förmåga att leva upp till de krav som regeringen ställer för statliga bidrag till folkbildning. Frågan är om Folkbildningsrådets styrelse kommer vidta svåra men nödvändiga åtgärder eller om man väljer att se åt andra hållet och bara låta miljoner fortsätta flöda ner i fickorna på organiserat fusk och brottslighet samt islamistisk och odemokratisk verksamhet? 


Av Magnus Ranstorp

Docent vid Försvarshögskolan

Peder Hyllengren

Analytiker vid Försvarshögskolan

Aje Carlbom

Biträdande professor vid Malmö universitet