Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska M vinna valet måste de ändra laguppställning

Jenny Sonesson.
Foto: Privat.
Beatrice Ask.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anna Kinberg Batra.
Foto: Christian Örnberg.

Moderaterna behöver osentimentalt syna hela skutans besättning inför valrörelsen. Inte bara för sin egen skull utan för hela alliansen, skriver Jenny Sonesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaterna plågas av historiskt låga siffror. I debatten om partiets väljarflykt har det mediala strålkastarljuset skoningslöst riktats mot partiordföranden. Röster höjs för att Anna Kinberg Batra borde lämna över stafettpinnen, det anser bland annat Expressens politiske kommentator K-G Bergström. Partiledare är viktiga men det finns en övertro på att ett snabbt byte av galjonsfigur är en quick fix för opinionen. 

Vi som arbetat i politikens kulisser vet att partipolitik är ett lagarbete. Det är därför förvånande att partiets rättspolitiska talesperson undsluppit så lätt.

Beatrice Ask var Sveriges justitieminister under alliansen åttaåriga regering och chef för Justitiedepartementet. Numera svingar hon i klubban som ordförande i riksdagens Justitieutskott. Trots att en moderat suttit på dessa tunga maktpositioner under mer än ett decennium gör partiet inte något större avtryck hos väljarna när det gäller rättsfrågor.


LÄS MER: Kinberg Batra och Ask: Det räcker nu – vi måste återta tryggheten 


I mars genomförde Sifo telefonintervjuer till ett representativt urval av den svenska befolkningen och frågade hur moderaternas politik uppfattas. Det är endast i en enda fråga som en majoritet anser att Moderaterna är tydliga, det är skattepolitiken. Inte lag och ordning som är en gammal paradgren för partiet och som blir allt viktigare för väljarna.

I Demoskops mätningar i april och maj om den politiska opinionen rankar väljarkåren rättspolitiken som det tredje viktigast området efter invandring och integration. Lag och ordning bedöms vara mer prioriterad än skola, sjukvård, miljö, ekonomi, jobb och försvar. Bland alliansväljare kommer frågan på plats två. För de som sympatiserar med Moderaterna är frågan den mest betydelsefulla. Väljarnas preferenser får inte underskattas.

Hundratals återvändande IS-terrorister utgör ett potentiellt hot mot oss alla. Som tidigare politiskt sakkunnig i förra regeringen, med förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism på mitt bord, måste jag tyvärr konstatera att Beatrice Ask var en bromskloss. 


LÄS MER: Ta ut målvakten Anna Kinberg Batra! 


Även den internationellt kände terroristforskaren Magnus Ranstorp är öppet kritisk mot slapphäntheten. 2013 föreslog han i en gedigen rapport till regeringen flera åtgärder, framför allt att delta i strid eller vapenträning utomlands för terroristorganisationer måste kriminaliseras. Men inget hände. Först efter påtryckningar från Liberalerna (då: Folkpartiet), sjösattes en utredning – ynka två veckor innan maktskiftet. Beatrice Ask borde haft omdömet att genomdriva nödvändiga uppdateringar av terrorlagstiftningen långt tidigare och andra insatser för att rusta Sverige. Självmordsbombaren i centrala Stockholm 2010 tillägnade IS sitt dåd, en varningssignal av stora mått.

Svensk polis klarar upp färre brott. Aldrig förr har det funnits så många olösta mord i Sverige som nu, över 400. På allt fler håll i landet förpestas medborgarnas vardag av kriminalitet. Bilbränder, bostadsinbrott och brutala gängkrig på öppen gata. Förra året gav nära 900 poliser upp och slutade. Det är långt fler än det antal som utexamineras från Polishögskolan varje år. De här problemen uppstod inte över en natt när borgerligheten förlorade makten. 2010 överlämnades en statlig utredning till Justitiedepartementet som varnade för att 5 000 pojkar i utanförskapsområden var på väg att rekryteras av kriminella gäng.

Lag och ordning blir en fråga som avgör valet 2018. Väljarna kräver trygghet och är inte dumma. Att få en före detta justitieminister att framstå som en garant för förändring är svårt när vederbörande haft det yttersta ansvaret under så lång tid. Moderaterna behöver osentimentalt syna hela skutans besättning inför valrörelsen. Inte bara för sin egen skull utan för hela alliansen.


Jenny Sonesson

Liberal debattör och tidigare politiskt sakkunnig regeringskansliet