Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska det vara så svårt att se vad som händer?

Dick Malmlund.
Foto: JOHAN NILSSON / TT

Politikerna behöver komma ut i samhället och se vad som händer, lyssna på dem som drabbas och på poliser och andra som lever mitt i den dystra verkligheten, skriver säkerhetsexperten Dick Malmlund. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag kommer en person att dödas, 18 kvinnor att våldtas, 24 människor att rånas, 33 personer att bli av med sin bil, 241 barn, ungdomar, vuxna eller gamla att misshandlas och 243 hushåll eller företag att få inbrott. Dessutom kommer 778 andra stölder att inträffa. Innan dygnet är slut. Och i morgon kommer en liknande repris. En normal dag i statistikens Sverige (Brå). 

Hur kan ni riksdagspolitiker vara nöjda med det här? Det är inte vårt fel, säger ni. Jo, det är det. Era lagar hindrar inte brott. 

Det räcker inte med att beklaga: ”Så här får det inte gå till”, ”Vi kommer att ta tag i det här”, ”Vi kan inte göra något”. ”Det är regeringens fel” eller ”alliansens fel”. 

Strunta i partiprestige och visa att ni värnar om oss.

Kom ut i samhället och se vad som händer, lyssna på dem som drabbas och på poliser och andra som lever mitt i den dystra verkligheten. Åk sedan tillbaka till riksdagen, strunta i partiprestige och visa att ni värnar om oss som har gett just er förtroendet att stifta lagar. Skall det vara så svårt att se vad som händer, enas om vad som är problemet och stifta en lag som verkligen förebygger brott?


LÄS MER: Få förstår vad folk kan göra utan att straffas


Ett exempel: Om det är förbjudet att bära vapen i stan och vapentillgången på gatorna är obegränsad, är det ett problem? Om alla inte är övertygade, så kanske vi kan enas om att när vapnet används så blir det problem. 

Det har knappast en avskräckande effekt att höja straffet för mord och dråp. Många som skjuter har nog ingen tanke på straffet när de utför handlingen. Höj i stället påföljden för olaga vapeninnehav. Ge minst två års fängelse för olaga vapeninnehav och ge polisen det stöd som behövs för jakten på olagliga vapen. Gör likadant för brott mot knivlagen och höj till ett års fängelse. Den förebyggande effekten är till och med större när det gäller knivskärningar, eftersom dessa sällan är planerade utan oftare resultat av ett plötsligt bråk. Låt också de som döms avtjäna straffen. Det sker inte i dag. De dömda får alltid rabatt på en tredjedel av strafflängden. Tycker ni det är rimligt? Motivet när det infördes var att de dömda skulle ha en ”morot” att sköta sig. Varför inte döma personer till den verkliga påföljden och ge påbackning om de missköter sig? Och varför måste alla lagar ta så lång tid? 

Näringsministern kom för några veckor sedan med ett lagförslag som skall straffa den som ägnar sig åt sända ut falska fakturor. Det är angeläget och berör tusentals människor. Under 25 år har jag arbetat med dessa problem. Alla politiker som jag mött har varit eniga om att detta är ett allvarligt problem. Men ingen har gjort något förrän nu. 

Vad tror ni att det har kostat alla som har drabbats?

Vad tror ni att det har kostat alla som har drabbats? En försiktig uppskattning är att bedragarna de senaste tio åren kommit över 10 miljarder. Jag är naturligtvis glad om det nu äntligen blir en lag mot grovt fordringsbedrägeri men varför skall maxstraffet för detta vara högre än för grovt olaga vapeninnehav?   


Dick Malmlund 

Säkerhetsexpert med 30 år i säkerhetsbranschen