Ulla Andersson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGUlla Andersson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ulla Andersson.  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Gulan Avci.Gulan Avci.
Gulan Avci.

Sjukvården är i kris på grund av de borgerliga skattesänkningarna

Publicerad

Sjukvården är i kris på grund av den borgerliga regeringens stora skattesänkningar och privatiseringar, skriver Ulla Andersson (V).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vänsterpartiet har just drivit igenom två skatteförslag i budgetförhandlingarna. Vi vill sänka skatten för dem som lever på sjukersättning; många är kvinnor som slitit ut sig i vården och omsorgen. Och de som tjänar över 38200 kronor får betala mellan 2 och 200 kr mer i skatt. Varav de flesta är män. De som får betala 200 kronor tjänar över 55000 i månaden. I den kretsen är andelen män ännu större. 

Ändå frågar Gulan Avci (L) i Expressen 22/3 ”Varför vill Vänsterpartiet bestraffa kvinnor som har valt att skaffa en utbildning?”  Enligt Avci är det sjuksköterskor och barnmorskor som får betala mer och därför inte skulle vilja studera vidare, när det inte lönar sig.

 

LÄS MER: Sluta bestraffa kvinnor som skaffat sig utbildning 

 

Vänsterpartiet vet att många sjuksköterskor och barnmorskor lever med den allvarliga situationen i sjukvården och sina egna möjligheter kopplade till den. Sjukvården är i kris på grund av den borgerliga regeringens stora skattesänkningar och privatiseringar. Hittills har inte regeringens politik förmått vända utvecklingen, trots de 10 välfärdsmiljarderna. Personalen flyr idag den tunga sjukhusvården för att de inte orkar jobba kvar. 

Det är alltså inte främst brist på sjuksköterskor. Det är brist på rimliga villkor och rimliga löner på sjukhusen. Där är knappast Liberalerna att lita på. L spar drygt 5 miljarder i år på kommuner och landstingsverksamheter. Avcis parti anser också unga och invandrare i vården ska tjäna runt 14000 kronor i månaden före skatt och går emot Kommunals krav på extra lönesatsning på undersköterskor. Ska det inte löna sig att arbeta för alla?

Vänsterpartiet vill ha en välfärd och en ekonomi som fungerar för alla, inte bara några få. För att få ekvationen att gå ihop driver vi politik för ett mer omfördelande skattesystem och för att skattepengar inte ska försvinna i fickorna på vårdbolagens ägare. Vad som krävs för att få sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor att både stanna och utbilda sig vidare – det är att göra upp med marknadstänkandet, tillföra resurser och få bort vinstjakten i välfärden.

 

Ulla Andersson

Ekonomiskpolitisk talesperson (V)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag