Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sjukvården är i kris på grund av de borgerliga skattesänkningarna

Ulla Andersson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Gulan Avci.

Sjukvården är i kris på grund av den borgerliga regeringens stora skattesänkningar och privatiseringar, skriver Ulla Andersson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vänsterpartiet har just drivit igenom två skatteförslag i budgetförhandlingarna. Vi vill sänka skatten för dem som lever på sjukersättning; många är kvinnor som slitit ut sig i vården och omsorgen. Och de som tjänar över 38200 kronor får betala mellan 2 och 200 kr mer i skatt. Varav de flesta är män. De som får betala 200 kronor tjänar över 55000 i månaden. I den kretsen är andelen män ännu större. 

Ändå frågar Gulan Avci (L) i Expressen 22/3 ”Varför vill Vänsterpartiet bestraffa kvinnor som har valt att skaffa en utbildning?”  Enligt Avci är det sjuksköterskor och barnmorskor som får betala mer och därför inte skulle vilja studera vidare, när det inte lönar sig.


LÄS MER: Sluta bestraffa kvinnor som skaffat sig utbildning 


Vänsterpartiet vet att många sjuksköterskor och barnmorskor lever med den allvarliga situationen i sjukvården och sina egna möjligheter kopplade till den. Sjukvården är i kris på grund av den borgerliga regeringens stora skattesänkningar och privatiseringar. Hittills har inte regeringens politik förmått vända utvecklingen, trots de 10 välfärdsmiljarderna. Personalen flyr idag den tunga sjukhusvården för att de inte orkar jobba kvar. 

Det är alltså inte främst brist på sjuksköterskor. Det är brist på rimliga villkor och rimliga löner på sjukhusen. Där är knappast Liberalerna att lita på. L spar drygt 5 miljarder i år på kommuner och landstingsverksamheter. Avcis parti anser också unga och invandrare i vården ska tjäna runt 14000 kronor i månaden före skatt och går emot Kommunals krav på extra lönesatsning på undersköterskor. Ska det inte löna sig att arbeta för alla?

Vänsterpartiet vill ha en välfärd och en ekonomi som fungerar för alla, inte bara några få. För att få ekvationen att gå ihop driver vi politik för ett mer omfördelande skattesystem och för att skattepengar inte ska försvinna i fickorna på vårdbolagens ägare. Vad som krävs för att få sjuksköterskor, barnmorskor och undersköterskor att både stanna och utbilda sig vidare – det är att göra upp med marknadstänkandet, tillföra resurser och få bort vinstjakten i välfärden.


Ulla Andersson

Ekonomiskpolitisk talesperson (V)