Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjukhusledningen sviker förlossningsrädda kvinnor

Elisabet Ulén, barnmorska.
Maria Fogelström, barnmorska.
Foto: Privat
Camilla Särnholm, barnmorska.
Foto: Privat
Karin Johansson, barnmorska.
Foto: Privat
Eleni Abati, barnmorska.
Foto: Privat
Anna Stenhammar, barnmorska.
Foto: Privat
Kraven Karolinska ställt omöjliggör fortsatt drift av Min barnmorska eftersom kontinuiteten i vårdkedjan försvinner, skriver debattörerna.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Karolinska sjukhuset drar undan förutsättningarna för den uppskattade vårdmodellen Min barnmorska.

Det innebär att förlossningsrädda kvinnor kan bli av med ett populärt stöd, skriver 15 barnmorskor. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I åratal har vi haft en förlossningskris i Sverige. Födande och deras familjer har manifesterat tillsammans med barnmorskor för att ge kvinnor i Sverige rätt till barnmorskestöd och rätt att välja olika vårdformer. Det gav resultat och regeringen satsade extra miljoner på förlossningsvården. Äntligen skulle det bli skillnad.

För fyra år sedan sköt region Stockholm till pengar till projektet Min barnmorska. Det är en vårdmodell där relationen mellan den födande och barnmorskan är i centrum. Vårdformen är etablerad i flera andra länder och har i internationell forskning visat sig göra kvinnor nöjdare och minska risken för tidig födsel. 

Sammanhållen vårdkedja – som den kallas i Sverige – är en trygg vårdform där även förlossningsrädda kvinnor vågar föda. Varje barnmorsketeam följer ett bestämt antal kvinnor genom graviditet, födsel och eftervård. Modellen innebär också en hållbar arbetsform för barnmorskor.

Går mot Tidöavtalet

Region Stockholm beslutade förra året att Min barnmorska från 1 januari i år skulle gå från projekt till vårdval, dvs bli en del av den ordinarie vården. Dessutom tilldelade regionen ytterligare 7 000 kronor per förlossning som sker i en sammanhållen vårdkedja som incitament till vårdgivarna. 

Även regeringen har sett vikten av en sammanhållen vårdkedja. I regeringsöverenskommelsen Tidöavtalet står att ”så många födande kvinnor som möjligt ska ha tillgång till ett barnmorsketeam före, under och efter förlossningen”. 

Trots detta går vår arbetsgivare Karolinska sjukhuset i motsatt riktning. 

Kraven Karolinska ställt omöjliggör fortsatt drift av Min barnmorska eftersom kontinuiteten i vårdkedjan försvinner.

Ledningen kräver nu – när Min barnmorska går från projekt till ordinarie vård – att barnmorskorna inom Min barnmorska ska bemanna fjorton pass inne på kvinnoklinikens vårdavdelningar per vecka och att Min barnmorska ska stänga 12 veckor under sommaren för att bemanna förlossningsavdelningen på Karolinska Huddinge. Förlossningar i en sammanhållen vårdkedja ska under denna period utebli.

Dessutom kräver Karolinskas ledning att vår arbetstid ska regleras enligt kollektivavtalet Allmänna bestämmelser och inte som i dag i ett lokalt kollektivavtal. I det nya schemat finns inte tillräckligt med den beredskapstid som vi barnmorskor behöver för att kunna ta hand om förlossningar, hembesök och telefonrådgivning för de kvinnor som ingår i vårdformen. 

Det är den tillgängligheten som är grunden och den viktigaste orsaken till Min barnmorskas goda resultat.

Kraven gör det omöjligt

Kraven Karolinska ställt omöjliggör fortsatt drift av Min barnmorska eftersom kontinuiteten i vårdkedjan försvinner. Det är tydligt att Karolinskas ledning inte har förståelse för vårdformen eller forskningsresultaten och inte heller ambitioner att värna om vårdvalet Sammanhållen vårdkedja.

Vi har en regering och en region som vill erbjuda sin befolkning en sammanhållen vårdkedja. I flera andra regioner finns initiativ för att starta liknande verksamheter. Om Min barnmorska försvinner kommer mycket hopp om en utveckling av förlossningsvården i Sverige också att dö.

Vi kräver att Karolinskas ledning ger förutsättningar för en sammanhållen vårdkedja så att konceptet kan finns kvar och spridas till födande i hela landet.


Av Eleni Asreghan

barnmorska i Min barnmorska

Johanna Asplund 

barnmorska i Min barnmorska

Fatima Berthelsen 

barnmorska i Min barnmorska

Elisa Corubolo

barnmorska i Min barnmorska

Lina Brolin Jaconelli 

barnmorska i Min barnmorska

Martenisa Doda

barnmorska i Min barnmorska

Maria Fogelström

barnmorska i Min barnmorska

Karin Gustafsson 

barnmorska i Min barnmorska

Karin Johansson

barnmorska i Min barnmorska

Floor van Odijk-Luijben 

barnmorska i Min barnmorska

Anna Stenhammar 

barnmorska i Min barnmorska

Cathrine Strömö

barnmorska i Min barnmorska

Camilla Särnholm

barnmorska i Min barnmorska

Heidi Raita

barnmorska i Min barnmorska

Sara Vidèn

barnmorska i Min barnmorska

Elisabet Ulén

barnmorska i Min barnmorska


Vanliga gravidmyter – barnmorskan reder ut

Blir vi verkligen kära i våra barn direkt när de föds? Barnmorskan reder ut de allra vanligaste gravidmyterna.