Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöstedts drömsamhälle slutar alltid med katastrof

Målet om ett socialistiskt samhälle kvarstår för Vänsterpartiet, trots det färska exemplet med Venezuelas svältande befolkning, skriver Stefan Krakowski.
Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Krakowski är överläkare, författare och skribent.
Foto: PRIVAT

Vänsterpartiet gör ingen hemlighet av sina skrämmande avsikter inför framtiden.

Har de som tänker rösta på V verkligen läst partiprogrammet? undrar Stefan Krakowski.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VÄNSTERPARTIET. "I samma utsträckning som socialismen förverkligar människans rätt att bestämma över sitt arbete upphävs ägandet av produktionsmedlen överhuvudtaget, såväl det samhälleliga som det privata".

Nej, jag har inte bläddrat i en gammal kampskrift från 1968 utan i Vänsterpartiets partiprogram inför valet i år.

Det borde fler göra.

För partiet gör ingen hemlighet av sina avsikter inför framtiden om man skulle få makten; en socialistisk diktatur. Men man använder förstås inte d-ordet utan skriver i stället:

"Införandet av socialismen kräver kapitalismens avskaffande".

I socialistiska Venezuela råder massvält

Det senaste exemplet på Vänsterpartiets röda drömsamhälle är Venezuela där massvält råder. 

Enligt landets egen statistik dog 11 446 barn under ett års ålder under 2016, en ökning med 30 procent på ett år, och mödradödligheten har ökat med 66 procent under samma period.

Tidningen New York Times har under fem månader kartlagt förhållandena i 17 delstater i Venezuela. Läkare på 21 sjukhus över hela landet beskriver hur deras akutmottagningar fylls med barn som lider av svår undernäring.Under det senaste året har över en miljon människor flytt till grannlandet Colombia från hungersnödens Venezuela, ett land med världens största oljereserver. 

Människor letar efter matrester i sopptunnor och köerna av kvinnor till steriliseringskliniker ringlar långa eftersom det inte finns mat för de spädbarn som föds.

75 procent av befolkningen förlorade i genomsnitt 9 kg i kroppsvikt 2016 på grund av matbristen.

Efter att ha mörklagt varje uppgift om barnadödligheten i landet, publicerade Venezuelas hälsoministerium ovanstående statistik för två år sedan.

Det blev naturligtvis en världsnyhet. Men det tog inte lång tid förrän regimen snabbt tog bort uppgifterna från nätet och hävdade att hälsoministeriets sajt blivit hackad. Samtidigt fick hälsoministern sparken. 

Ringlande matköer och svält är naturligtvis ingenting nytt i den kommunistiska historien. Var man än har försökt införa Jonas Sjöstedts drömsamhälle har det slutat med katastrof, oavsett om det varit i Sovjetunionen, Nordkorea eller Kuba.

USA är tydligen orsaken till allt ont

Men i Vänsterpartiets värld är det kapitalismen och USA som är orsakerna till allt ont:

"USA:s dominans har inte inneburit fred och avspänning. Tvärtom kännetecknas vår tid av en allt mer aggressiv imperialistisk expansion".

Så sent som i förra årets första maj-tåg hyllade Vänsterpartiet den socialistiska diktaturen i Venezuela med en gigantisk banderoll med texten: 

"Venezuela är inget hot. Venezuela är ett hopp". 

Och naturligtvis gratulerade Vänsterpartiet Venezuelas diktator Nicolas Maduro när denne kom till makten 2013. 

Så här skrev Jonas Sjöstedt på sin Facebook-sida den 15 april, 2013:

"Den här gången blev det en knapp seger, men en seger. Grattis till Maduro och Venezuela."

Vänstern skyller på fallande oljepris

När verkligheten ännu en gång tränger sig på och ytterligare ett land faller offer för socialismen brukar vänstern skylla på att det inte är fråga om äkta socialism den här gången heller och att misslyckandet, i Venezuelas fall, dessutom beror på det fallande oljepriset. 

Enligt de senaste opinionsundersökningarna i Sverige uppger omkring 10 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Vänsterpartiet, ett parti som för inte så länge sedan hyllat massmördare som Stalin och som nu bland annat vill avskaffa den privata äganderätten, upplösa Nato, och gå ur EU.

Vänsterpartiets stöd till de kommunistiska diktaturerna i Östeuropa pågick i årtionde efter årtionde. Berlinmurens fall och avslöjandet av en ideologis inneboende ondska verkar inte ha gjort något större intryck på Vänsterpartiet vars mål, ett socialistiskt Sverige, kvarstår. 

Har de som tänker rösta på V verkligen läst partiprogrammet?


Av Stefan Krakowski

Överläkare, författare och skribent

Krönikör på Folkbladet