Christofer Fjellner.
Christofer Fjellner.

"Sjöstedt återvinner gamla myter"

Publicerad

Föga förvånande motsätter sig Jonas Sjöstedt och Malin Björk (V) frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP. Man försöker återvinna gamla myter om vårdföretag för att driva sin agenda mot frihandel.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Privata vårdföretag har högre löner, mer nöjd personal och lägre sjukskrivning, men det har nu inte med saken att göra. Jag är inte fixerad vid vem som utför välfärd så länge den är bra. Men falska påståenden måste bemötas, särskilt när de används för att skapa nya myter om något helt annat.

Så låt oss tala om frihandelsavtalet med USA och om investeringsskyddet. Det handlar inte om att köra över demokratiska beslut om hur svensk sjukvård utformas. Investeringsskydd behövs för att mindre nogräknade regimer, som V ofta vurmat för - såsom Venezuela - beslagtagit privat egendom med våld. Det krävs regler för att företag ska våga investera.

Jag vet inte med Sjöstedt och Björk, men i min värld måste även stater hålla sig till lagar och ingångna avtal. Därför bör vi givetvis kräva att investeringar mellan EU och USA skyddas av liknande regler som Sverige redan slutit med ett 50-tal andra länder. Exakt hur skyddet bör se ut är såklart en knäckfråga. Därför är det bra att EU-kommissionen ser över reglerna för att säkerställa att de orosmoln som dykt upp inte blir verklighet.

Detta kommer att bli världens största frihandelsavtal. Det förtjänar en seriös debatt, men V bygger nya myter på gamla osanningar. Jag vill se ett så ambitiöst avtal som möjligt - för det är med frihandel vi skapar jobb, tillväxt och får mer pengar till vår gemensamma välfärd.

 

Christofer Fjellner

M, Europaparlamentariker

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag