Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Sjöstedt återvinner gamla myter"

Christofer Fjellner.

Föga förvånande motsätter sig Jonas Sjöstedt och Malin Björk (V)  frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP. Man försöker återvinna gamla  myter om vårdföretag för att driva sin agenda mot frihandel.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Privata vårdföretag har högre löner, mer nöjd personal och lägre sjukskrivning, men det har nu inte med saken att göra. Jag är inte fixerad vid vem som utför välfärd så länge den är bra. Men falska påståenden måste bemötas, särskilt när de används för att skapa nya myter om något helt annat.

Så låt oss tala om frihandelsavtalet med USA och om investeringsskyddet. Det handlar inte om att köra över demokratiska beslut om hur svensk sjukvård utformas. Investeringsskydd behövs för att mindre nogräknade regimer, som V ofta vurmat för - såsom Venezuela - beslagtagit privat egendom med våld. Det krävs regler för att företag ska våga investera.

Jag vet inte med Sjöstedt och Björk, men i min värld måste även stater hålla sig till lagar och ingångna avtal. Därför bör vi givetvis kräva att investeringar mellan EU och USA skyddas av liknande regler som Sverige redan slutit med ett 50-tal andra länder. Exakt hur skyddet bör se ut är såklart en knäckfråga. Därför är det bra att EU-kommissionen ser över reglerna för att säkerställa att de orosmoln som dykt upp inte blir verklighet.

Detta kommer att bli världens största frihandelsavtal. Det förtjänar en seriös debatt, men V bygger nya myter på gamla osanningar. Jag vill se ett så ambitiöst avtal som möjligt - för det är med frihandel vi skapar jobb, tillväxt och får mer pengar till vår gemensamma välfärd.


Christofer Fjellner

M, Europaparlamentariker