Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjöberg, gör oss en tjänst - avveckla AF

Foto: Theo Elias Lundgren

Nyss kallade Arbetsförmedlingen 61 000 personer till möte till ett  kontor i centrala Stockholm. Det var så mycket folk att polisen blev  tvungen att kallas till platsen. Det är fler saker som inte fungerar på  Arbetsförmedlingen. De förmedlar knappt några jobb. I genomsnitt lyckas  varje arbetsförmedlare tillsätta ett jobb per månad. Det arbetar 9 300  personer där, med en budget på 68 miljarder kronor. Men det blir alltså  inte mer än ett jobb per skalle trots det.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Arbetsförmedlingen har precis fått en ny generaldirektör, Mikael Sjöberg. Den största insatsen han kan göra för de arbetslösa är att avveckla hela myndigheten. Låt istället fackförbunden och rekryterings- företag öppna egna förmedlingar.

I Södertälje har kommunen testat att samarbeta med just ett rekryteringsföretag. De inledde ett samarbete med Man- power och på bara tre år har Manpower Jobbstart tagit 691 personer från bidrag till egen försörjning. Det är ett fantastiskt resultat.

I Australien har man ett system där ett antal privata arbetsförmedlingar konkurrerar om att förmedla jobb. De har nu under fem procent arbetslöshet, en av västvärldens lägsta. Ersättningen beräknas på hur länge den arbetslöse varit arbetslös och hur lång anställning personen sedan får. En del av ersättningen betalas ut först när ett jobb har förmedlats. Så ett system med privata arbetsförmedlingar fungerar uppenbarligen. Varför vänta? Lägg ner Arbetsförmedlingen redan i dag.


Rebecca Weidmo Uvell,
egen företagare och fri debattör