Foto: Theo Elias Lundgren
 Foto: Theo Elias Lundgren

Sjöberg, gör oss en tjänst - avveckla AF

Publicerad

Nyss kallade Arbetsförmedlingen 61 000 personer till möte till ett kontor i centrala Stockholm. Det var så mycket folk att polisen blev tvungen att kallas till platsen. Det är fler saker som inte fungerar på Arbetsförmedlingen. De förmedlar knappt några jobb. I genomsnitt lyckas varje arbetsförmedlare tillsätta ett jobb per månad. Det arbetar 9 300 personer där, med en budget på 68 miljarder kronor. Men det blir alltså inte mer än ett jobb per skalle trots det.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Arbetsförmedlingen har precis fått en ny generaldirektör, Mikael Sjöberg. Den största insatsen han kan göra för de arbetslösa är att avveckla hela myndigheten. Låt istället fackförbunden och rekryterings- företag öppna egna förmedlingar.

I Södertälje har kommunen testat att samarbeta med just ett rekryteringsföretag. De inledde ett samarbete med Man- power och på bara tre år har Manpower Jobbstart tagit 691 personer från bidrag till egen försörjning. Det är ett fantastiskt resultat.

I Australien har man ett system där ett antal privata arbetsförmedlingar konkurrerar om att förmedla jobb. De har nu under fem procent arbetslöshet, en av västvärldens lägsta. Ersättningen beräknas på hur länge den arbetslöse varit arbetslös och hur lång anställning personen sedan får. En del av ersättningen betalas ut först när ett jobb har förmedlats. Så ett system med privata arbetsförmedlingar fungerar uppenbarligen. Varför vänta? Lägg ner Arbetsförmedlingen redan i dag.

 

Rebecca Weidmo Uvell,
egen företagare och fri debattör

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag