Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjätte oktober var en dålig dag för de äldre

Den sjätte oktober var en dålig dag för Sveriges äldre.

Den sjätte oktober var en dålig dag för Sveriges äldre. På förmiddagen fick de beskedet av den nya regeringen att den valfrihet som utökats under alliansens tid nu ska strypas.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 Det spelar ingen roll om du själv valt äldreboende eller hemtjänst som du är nöjd med, de rödgrönas besked är att de vet bättre. Tiotusentals äldre får nu leva i ovisshet om sin äldreomsorg.

Efter denna kalldusch för valfriheten före lunch tappades det på eftermiddagen i skymundan upp ett isbad för jobb och äldres ekonomi: högre beskattning på äldre och sämre pensionsutveckling. Den nya regeringen aviserade nämligen under den torra rubriken ”vissa förslag på skatte- och socialavgiftsområdet” att vallöftet om sänkt skatt för pensionärer ska betalas av just landets äldre genom återinförd särskild löneskatt för personer som har fyllt 65 år.

Skattesänkningen minskar beskattningen med 1,98 miljarder. Löneskatten för äldre ökar den med 2,34 miljarder. Beskattningen av landets äldre ökar alltså med ca 350 miljoner. Möjligheten för dem som vill fortsätta arbeta en tid efter uppnådd pensionsålder försämras kraftigt. Självklart berättade Stefan Löfven ingenting om detta för landets äldre före valet. Det är inte så han jobbar.

Dessutom föreslogs andra jobbskadliga skatteförslag under samma rubrik, exempelvis fördubblad arbetsgivaravgift för unga. De skattehöjningar som slår direkt mot jobben och därmed försämrar pensionsutvecklingen summerar till över 23 miljarder.  

Beskuren valfrihet, osäkerhet om framtiden, sämre pensionsutveckling och höjd beskattning hade nog inte Sveriges äldre sett framför sig. Men det var det de fick den sjätte oktober.

 

Jakob Forssmed, (KD)

riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!