Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Risken för självmord saknar motstycke

På Medborgarplatsen i Stockholm har det hållits flera demonstrationer för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gabriella Ahlström är författare och journalist.
Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN / ELISABETH OHLSON WALLIN
Thord Eriksson är författare och journalist.
Foto: Anna Rut Fridholm

Att inte tillämpa gymnasielagen, som skulle ge 9000 unga ensamkommande rätt att stanna i Sverige, kan sluta i katastrof.

Risken för självmord i gruppen saknar redan globalt motstycke, skriver författarna Thord Eriksson och Gabriella Ahlström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | GYMNASIELAGEN.  När regeringen i mitten av oktober 2015 gjorde upp med den borgerliga oppositionen om en åtstramad flyktingpolitik, utgick en order till Migrationsverket om att prioritera ärenden som gick snabbt att handlägga.

Många ensamkommande föll inte in under den här kategorin och följaktligen har de tvingats vänta mycket länge på besked i sina asylprocesser, ofta i flera år. 

Många har farit mycket illa

Uppgörelsen var tänkt att ge Sverige ”andrum” genom kraftigt begränsad invandring. För de ensamkommande blev följden därför inte bara väntan utan också minskade möjligheter att få uppehållstillstånd.


LÄS MER: Äntligen – 9 000 unga får ny chans i Sverige 


Under tiden har många farit mycket illa. Väntan och den utdragna ovissheten, ibland i kombination med svåra trauman, syns i form av psykisk ohälsa och, enligt en studie som Karolinska institutet presenterade tidigare i år, en självmordsfrekvens som saknar globalt motstycke. 

Lagen har fått hård kritik 

För att begränsa skadan av begränsningslagen kom regeringspartierna i slutet av november förra året överens om huvuddragen i en lagstiftning som ska ge de unga ensamkommande möjlighet att söka tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Det var i alla fall intentionen. Lagen har fått hård kritik från remissinstanser och Lagrådet och sedan den trädde i kraft den 1 juli har två migrationsdomstolar på olika grunder fattat beslut om att den inte ska tillämpas. 

Sannolikt kommer något eller båda besluten att prövas av Migrationsöverdomstolen och innan ett besked kommer därifrån i höst tillämpar inte heller Migrationsverket lagen. 

Inte omsorg som präglar diskussionen

Domstolarnas invändningar är rent tekniska; lagen har inte beretts ordentligt, enligt domstolen i Malmö, medan domstolen i Stockholm hävdar att ett sänkt krav på att stärka sin identitet står i strid med EU-rätten

Gymnasielagen kom till för att unga människor utan möjlighet att påverka sin situation har tvingats vänta orimligt länge och farit illa under tiden. Ändå är det inte omsorg om dem som nu präglar diskussionen, utan omsorg om lagen. Bisak har på ett bisarrt och ironiskt sätt blivit huvudsak. De som har nära relationer till unga ensamkommande ser redan de förödande konsekvenserna: oron, ångesten, självmordstankarna och de regelrätta suicidförsöken. 

Situationen för de unga ensamkommande är på väg att bli katastrofal. Därför måste riksdagsmajoriteten omgående göra allt för att intentionerna förverkligas.

Ett sista samtal

En pojke sväljer tabletter samtidigt som han pratar i telefon med en person som försöker hjälpa. En annan ringer och säger att han inte orkar mer och att detta är hans sista samtal.

Situationen för de unga ensamkommande är på väg att bli katastrofal. Därför måste riksdagsmajoriteten som tidigare i sommar röstade igenom gymnasielagen, omgående göra allt för att intentionerna förverkligas. 


LÄS MER: Lärarna får ta smällen för beslutet om afghanerna 


Sker inte detta knäcks de unga

Uppehållstillstånd för studier måste beviljas. Och för att ytterligare begränsa skadan bör de som inte omfattas av den nuvarande lagtexten – de som kom efter den 24 november 2015 och de som fick sitt asylbesked på kortare tid än 15 månader – erkännas samma rättighet. Oavsett Migrationsöverdomstolens lagtekniska överväganden. Sker inte detta knäcks de unga och samhällstilliten hos de som ställt upp för att hjälpa är för evigt bruten.


Av Thord Eriksson

Gabriella Ahlström

Journalister, författare och engagerade i de ensamkommande unga