Åsa Regnér (S), barn-, äldre och jämställdhetsminister. Foto: Vilhelm Stokstad/TTÅsa Regnér (S), barn-, äldre och jämställdhetsminister. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Åsa Regnér (S), barn-, äldre och jämställdhetsminister. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Alexandra Mezher, 22, arbetade ensam natten då hon mördades på ett privat HVB-hem i Mölndal. Foto: PrivatAlexandra Mezher, 22, arbetade ensam natten då hon mördades på ett privat HVB-hem i Mölndal. Foto: Privat
Alexandra Mezher, 22, arbetade ensam natten då hon mördades på ett privat HVB-hem i Mölndal. Foto: Privat

Situationen på HVB-hemmen är akut

Publicerad

Säkerheten och tryggheten på HVB- och familjehemmen är viktigt och larmet om oseriösa aktörer som utnyttjar den uppkomna situationen är oroande.

Regeringen kommer inte acceptera att man tummar på säkerheten för kortsiktiga ekonomiska vinster, skriver Åsa Regnér (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Förra året sökte 170 000 personer asyl i Sverige. Av dem är 35 000 ensamkommande barn. Varje barn som kommer till Sverige har sina egna förutsättningar och unika historia med sig. Vi vill ge dem möjlighet att vara trygga och kunna förverkliga sina mål. Samtidigt ska vi ta ansvar för att inte tappa bort andra barn som har behov här och nu. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har larmat om läget.

Dessutom uppmärksammar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ärenden som inte tas omhand i tid och placeringar som fördröjs. Den senaste veckan har det också rapporterats om barn som placerats i olämpliga miljöer och inte fått den omvårdnad som de har rätt till. Det betyder att barn utsätts för riskfyllda situationer. Det är inte acceptabelt. Våra system ska hålla för såväl barn på flykt som andra barn och välfärden i övrigt.

Säkerheten och tryggheten är viktigt och larmet om oseriösa aktörer som utnyttjar den uppkomna situationen är oroande. Det gäller såväl familjehem som HVB. Förutom frågan om trygghet ska våra gemensamma resurser alltid användas på bästa sätt. Därför har regeringen genomfört en rad beslut som ska förbättra situationen.

 

LÄS MER: "Rikspolischefen förminskar misstänkt mördares handlingar"

 

Vi har beslutat att ge Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att kartlägga och analysera HVB samt familje- och jourhem med konsulentstöd. Uppdraget ska genomföras med ett barnskydds- och barnrättperspektiv. Fokus i analysen ska vara kvalitet och kostnader i vården. Dessutom har Socialstyrelsen tagit fram nya föreskrifter för bemanning med mera för HVB som just nu är ute på remiss. Vi bereder även förslag på krav på tillstånd från IVO för att starta och bedriva verksamhet med konsulentstöd till familjehem och jourhem för barn. Regeringen kommer inte acceptera att man tummar på säkerheten för kortsiktiga ekonomiska vinster. Jag har träffat fackliga organisationer och på fredag möter jag företrädare för vårdgivarna.

Socialtjänsten är ett kommunalt ansvar. Regeringen har gjort stora satsningar för att stärka välfärden i stort och för att stärka kommunernas förmåga att ta emot nyanlända. För första gången har det gjorts en direkt förstärkning av sociala barn- och ungdomsvården, en miljard över fyra år. Vi har också infört en ny boendeform kallad stödboende. Förra veckan lanserade Barnombudsmannen och Socialstyrelsen webbsidan Koll på soc. Det är ett regeringsuppdrag som syftar till att barn och unga ska få veta mer om socialtjänsten och hur man kan få stöd och hjälp.

 

LÄS MER: Nyanlända 17-åringar inte yngre än svenska

 

Ersättningarna för flyktingmottagande, inklusive ensamkommande barn, har höjts. Bland annat har skolpengen för barn höjts med 50 procent. Idrottsrörelsen, frivilligsektorn och bildningsförbunden har fått stora tillskott för att öka tillgängligheten inom sina områden. Förutom dessa exempel på riktade satsningar innebar flyktingöverenskommelsen med oppositionen ytterligare 8 miljarder direkt till kommunerna. Jag förutsätter att dessa medel går till att förstärka de sektorer som verkligen behöver det. Ett sådant exempel är socialtjänsten med sitt stora ansvar för ensamkommande flyktingbarn.

Socialtjänsten är en verksamhet som under lång tid varit hårt belastad. Det är tydligt att den stora flyktingströmmen har inneburit ytterligare stort tryck på den sociala barn- och ungdomsvården som nu behöver tid och möjlighet för återhämtning. Men, samtidigt har nu ljuset riktats mot en sektor i samhället som vi väntar oss ska fungera men sällan diskuterar. Att se möjligheter i detta och att lyssna till alla kompetenta medarbetare och till barnen det gäller är den bästa vägen framåt. Jag är mycket imponerad över hur arbetet fungerat och hur man lokalt hittat lösningar för att lösa även denna krissituation. Nu finns det möjlighet att ta tillvara de kunskaper och det engagemang som finns på arbetsplatserna för att rusta för framtiden och inte bara hantera det akuta läget. Barns bästa är regeringens prioritet och en del av den svenska modellen.

 

Åsa Regnér

(S) barn-, äldre och jämställdhetsminister

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag