SVT tänker sända Englas begravning. Något som fått Göran Rosenberg att skriva "... i genren dokusåpa". Siewert Öholm däremot tycker att SVT gör rätt. Foto: Andersson Robban
SVT tänker sända Englas begravning. Något som fått Göran Rosenberg att skriva "... i genren dokusåpa". Siewert Öholm däremot tycker att SVT gör rätt. Foto: Andersson Robban

Siewert Öholm: SVT gör rätt som sänder Englas begravning

Publicerad
Uppdaterad
Vad rätt det är att sända den här begravningen! Äntligen fungerar public service som public service ska göra. De har sitt öra nära sina tittare och deras verklighet. Engla finns i den.
Det skriver i dag Siewert Öholm, journalist och tv-profil, mot bakgrund av att SVT i går fattade beslut om att tv-sända begravningen.
"Det här är i genren dokusåpa", menar Göran Rosenberg, som tycker att tv-sända begravningar med en politisk dimension däremot kan sändas. Vilken cynism, skriver Öholm.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Det är något fullständigt ofattbart över Engla Junicosas försvinnande och brutala död.
Bilden som alla sett. Den från den nyköpta kameran och tagen bara några minuter innan en lycklig flickas liv skulle förbytas i olycka och död. Varför? Hur kunde det få ske? Under alla mina år som journalist kan jag inte minnas något som liknar Englas öde. Främst är det engagemanget som mycket snabbt blev nationellt och berörde så många. Det var på något sätt som den där bilden hjälpte oss att delta i sökandet, i ilskan och i frågorna kring både offer, förövare, ondska och mening.
Nu har SVT beslutat sig för att direktsända Englas begravning. Min första tanke var; det går ju inte. Hon var ändå bara en vanlig människa om än ett offer för en brutal värld. Men snabbt kom min andra tanke; vad rätt det är att sända den här begravningen! Äntligen fungerar public service som public service ska göra. De har sitt öra nära sina tittare och deras verklighet. Engla finns i den. Hennes död och öde väckte en ovanlig och mycket djup empati. En slags avskalad empati. Dårskapen, barnet, döden, mamman, sorgen fyllde och fyller våra sinnen. Medkänslor som i andra sammanhang av brutalitet oftast är kopplade till förklaringar som hedersmord, fylla, offer i terrordåd fick i Englas död ett annat innehåll. Medkänslan blev allas och annorlunda.

Jag ser att den annars ibland
medkännande Göran Rosenberg inte kan se något allmänintresse i att sända hennes begravning. "Det här är i genren dokusåpa", menar Rosenberg och spär på med att en direktsändning av den hedersmördade flickan Fadime hade varit motiverad eftersom hennes död rymmer "politiska dimensioner". Vilken cynism, Göran Rosenberg. Möjligen avslöjar Rosenberg sig själv som enbart en politisk människa, med politiska preferenser för sin empatiförmåga. Här handlar det om miljoner människor i Sverige som följt Englas öde, hela bygdens sorg och mammans tidigt öppna vilja och inbjudan att vi som läst och sett ska delta med henne i sorgen.

Vi har tv-sänt kungabegravningar, skådespelarbegravningar och politikerbegravningar.
Med direktsändningen av Englas begravning öppnar SVT för en "folkets egen statsbegravning". Den ger en möjlighet för empatin att få ett synligt uttryck, och kanske ett sammanhang. Sändningen sker på mammans önskan, långt ifrån alla paparazzijämförelser. Det kommer att handla om en tv-sänd begravningsgudstjänst där erfarna producenter vet hur integritet och värdighet ska hanteras och värnas. Tv-sändningen blir inget "tv-program". Det handlar inte om en kändisföreställning. Det handlar inte heller om att göra det privata offentligt. Det handlar om att ge möjlighet för många att delta i det yttersta avskedet av någon vi så märkligt lärt känna.

Då känns det nästan som ett åsiktsövergrepp när medieförståsigpåare ska tillrättalägga vad tittare ska få se, eller avgöra om detta är public-service, alltså ett allmänintresse, eller inte. Jag tror inte att vi med Englas tv-sända begravningsgudstjänst ska räkna med att det blir någon slags inflation i begravnings-tv. Jag tror inte heller att begravnings-tv kan bli ett motiv för att jaga tittarsiffror för någon kanal. Ansvarig SVT-chef motiverar sändningen så politiskt korrekt man kan förvänta sig av en SVT-byråkrat: "Englas öde blottlägger den värnlöshet som barn och tonåringar lever med också i miljöer som kan förefalla trygga..."

Han kunde lika gärna sagt
att vi vill delta med alla dem som känner delaktighet med Engla, med hennes mamma, och andra nära som plötsligt och utan förvarning drabbades av en ondska som är ofattbar. Det finns goda publicistiska skäl för Englas tv-sända begravning. Jag vill gratulera SVT till modet att sända. Detta kan bli värdig public-service, nära de många människor som är berörda och som är SVT:s uppdragsgivare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag